С една дума няма причина за целия този шум, текстът

...
С една дума няма причина за целия този шум, текстът
Коментари Харесай

Любомир Дацов пред Банкеръ: Няма притеснения около курса на лева към еврото

С една дума няма причина за целия този звук, текстът е безусловно общоприет. Появяването му значи единствено едно - държавното управление е пред довеждане докрай на приемането ни в механизма ERM II, съобщи пред "Банкеръ " финансистът и член на Фискалния съвет Любомир Дацов.

На 23 януари ръководителят на бюджетната комисия Менда Стоянова внесе промени в преходните и заключителните разпореждания на Валутния закон, съгласно които се промения и Законът за Българска народна банка. Текстовете плануват от датата на присъединяване на България в ERM II формалният валутен курс на лв. към еврото е еднакъв на централния курс сред еврото и лв., контрактуван с останалите страни в ERM II (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и съглашения.

Свободните тълкования по тематиката доведоха до напрежение измежду жители и специалистите. Най-радикалните позиции бяха, че през 2020 година може да стигне до съмнения в курса, както през 90-те години на предишния век.

"Българската национална банка и Министерството на финансите поддържат импортирания план. Законопроектът се поддържа и от ЕЦБ. Целта на законопроекта е да се обезпечи сходство на вътрешната нормативна рамка с европейската нормативна рамка, регулираща административния развой и оперативните процедури за одобрение на валутните курсове в изискванията на валутно-обменния механизъм (ERM II). Това сходство е наложително изискване за присъединение към валутно-обменния механизъм.Законопроектът не слага под въпрос настоящия режим на закрепен валутен курс. Както неведнъж е подчертавано от държавното управление и Българска народна банка, този режим ще бъде непокътнат до присъединение на страната към еврозоната и приемането на еврото ", се споделя в формалната позиция на Българска народна банка по тематиката.

Дацов изясни, че поставените от финансовия министър Владислав Горанов периоди - до края на април, са безусловно действителни. По думите му реакцията на хората обаче е посочила, че степента на доверие в държавното управление е доста ниска.

"Въпрос на договаряния е, защото е ясно, че валутният курс би трябвало да е равновесен, когато влизаш в ERM II. Друг е въпросът по какъв начин се изчисля равновесен курс. Има доста способи за пресмятане на равновесен валутен курс, само че правилният е по какъв начин ще реагира платежният баланс. Когато няма проблеми с платежния баланс и комерсиалната сметка, тогава е ясно, че валутният ти курс е равновесие и няма никакви диспропорции ", отговори Дацов на хипотезите, че курсът на лв. по отношение на еврото може да бъде променен с решение на Еврогрупата и ЕЦБ.

По думите му всички останали тези може да бъдат спекулирани и политизирани, само че не не са правилни. "Иначе актът е естествен, текстът е естествен, не поражда никакви терзания - най-малко в хората, които са осведомени с процеса ", добави Любомир Дацов

Все отново членът на Фискалния съвет разкритикува държавното управление за метода, по който е се вършат промени в Закона за Българска народна банка.

"За следващ път сподели неуважение към обществото и към медии. Можеше да се направи една конференция, да се каже, че завършват нещата. Да внесат измененията през Министерски съвет, тъй като текстът въпреки всичко е на Българска народна банка, а не на държавното управление ", добави той.

Според него такива промени в закона се вършат когато има ясна дата за ERM II. "По-добра вест от дълго време не бях чувал ", заключи Любомир Дацов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР