С един елементарен тест може да проверите у дома дали

...
С един елементарен тест може да проверите у дома дали
Коментари Харесай

Проверете дали ядете качествен мед с този прост тест

С един обикновен тест може да ревизирате вкъщи дали ядете същински първокласен мед. Тестът е наличен за всеки един от нас, защото за него ви е належащо само парче хартия.

За да ревизирате меда си, би трябвало да поставите към една кафена лъжичка от него върху парче тоалетна хартия. След това изчакайте сред 10 и 30 минути, като деликатно би трябвало да наблюдавате смяната в меда.

Ако към меда стартира да се образува водна линия, значи, че медът не е изцяло естествен. Най-вероятно в него са били добавени захар или глюкоза, които се втечняват и отделят вода. Именно от тях е мократа диря по тоалетната хартия.

Ако обаче при меда не настъпят никакви промени и той остане недокоснат без каквато и да е било диря към него, значи, че ще хапвате същински първокласен мед.

Когато медът е естествен и първокласен – без да съдържа ненужни добавки, единствено тогава може да разчитаме на неговите потребни и лечебни свойства.

Най-ценните съставки в качествения мед са цветният прашец и ферментите, които не надвишават 3% от наличието му. Именно те дават неповторимите потребни свойства на целия артикул, укрепващи организма и имунната система.

Истинският мед е в течно положение единствено през летния сезон. До два-три месеца, откакто е изваден от кошера, той стартира да се захаросва. Ако до зимата медът не кристализира, значи сте попаднали на фалшификат. Изключение прави единствено акациевият мед, които съдържа най-вече фруктоза.

Ако пчелите са били хранени със захарен сироп, медът е доста ярък и няма мирис.

Всеки може да направи проби за инспекция на качествата на същинския мед благодарение на йод или оцет. Ако разреденият с вода и няколко капки йод мед посинее, значи той е разбъркан с нишесте, а в случай че оцетът го разпени - в него е добавена креда.

Но макар опитите в домашни условия, единствено лабораторният разбор може точно да дефинира на 100% натуралния мед.

Цветът на пчелния мед варира от светложълт, жълт, кафяв до мрачно кафяв според от произхода му. Медът става по-светъл при кристализация, само че потъмнява при дълготрайно предпазване.

Източник: Gotvach.bg

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР