С дял от около 20% от общата брутна добавена стойност

...
С дял от около 20% от общата брутна добавена стойност
Коментари Харесай

Аграрният отрасъл има структуроопределяща роля за икономиката на област Силистра

С дял от към 20% от общата брутна добавена стойност за 2018 година, аграрният бранш има структуроопределяща роля за стопанската система на област Силистра като цяло. По този индикатор Силистренска област е водеща в страната. Това оповестиха от пресцентъра на агроведомството след срещата на заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на осведомителната акция по директни заплащания за 2020 година в крайдунавския град.

Земеделските производители в област Силистра са получили финансова поддръжка с европейски и национални средства в размер 517.5 млн. лева от 2014 година досега, което съставлява 3.4% от общо предоставения в земеделието обществен запас за същия интервал, отбелязва заместник-министър Кръстева.

Овощарството е необятно застъпено в региона, като се отглеждат главно кайсии, орехи и сливи. Малко над две трети от всички декларирани за подкрепяне по Схемата за единно заплащане на повърхност (СЕПП) площи с кайсии в страната са съсредоточени в област Силистра. За интервала 2014-2018 година е налице нарастване на декларираните за подкрепяне площи с резене - близо четири пъти, със сливи - с една четвърт, с орехи - с близо 21%, с царевица за зърно - с 11 на 100.

Заместник-министър Кръстева срещна земеделските стопани с концепцията на Министерство на земеделието храните и горите и Държавен фонд "Земеделие " за основаване на компенсационен фонд против естествени бедствия. Очаква се този фонд да стратира през 2021 година със отбрана от градушки, а в следствие да покрива и други опасности, като засланяване и суша. Земеделските производители могат да се включат в него изцяло непринудено посредством избрани вноски, като при настъпило събитие фондът ще изплаща обезщетение на стопаните.

Обработваемата земя в област Силистра заема към 86% от употребяваната земеделска повърхност в региона. Основно в региона се отглеждат зърнени и маслодайни култури, като превес заемат пшеницата, царевицата, слънчоглед и рапицата.

През предходната година площите, заети с трайни насаждения в област Силистра, нарастват с 18% по отношение на 2014 година, а площите със зеленчуци - с към 10 %.

По време на срещата стана ясно, че в региона се следят позитивни трендове в отглеждането на животни. В рамките на интервала 2014-2018 година нараства броят на животните при съвсем всички съществени категории.

Област Силистра заема повърхност от 2851.1 кв. км и има население към 119 474 души. Тя сплотява седем общини.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР