С двуминутно мълчание Нова Зеландия почете паметта на 50-те жертви

...
С двуминутно мълчание Нова Зеландия почете паметта на 50-те жертви
Коментари Харесай

Нова Зеландия почете с две минути мълчание жертвите от Крайстчърч

С двуминутно безмълвие Нова Зеландия уважи паметта на 50-те жертви на терористичното нахлуване в Крайстчърч. Днес се навършва седмица от офанзивите в двете джамии в града.

1.30 по обяд, локално време, Крайстчърч. Начало на обичайна за мюсюлманите петъчна молитва. Този път тя се предава онлайн по националните медии из цяла Нова Зеландия. Молитвата беше последвана от две-минутно безмълвие в памет на 50-те жертви на нападенията в града. Много от дамите носеха забрадки - в символ на съпричастност.

Хиляди се събраха пред един от храмовете " Ал Нур ", който беше нападнат от австралиеца Брентън ТАрант. Церемонията стартира с прочувствено послание на имама на джамията.
Гамал Фуда, имам на джамията " Ал Нур ": Показахме, че Нова Зеландия е несломима и светът вижда в нас образец за обич и единение. Сърцата ни са разрушени, само че ние не сме пречупени. Ние сме живи! Ние сме дружно! Решени сме да не позволим на никого да ни разделя!
Той сърдечно благодари на новозеландците и на премиера им - Джасинда Ардърн, за отношението и реакцията им след офанзивите.
Джасинда Ардърн, министър ръководител на Нова Зеландия: Пророкът Мохамед споделя, че вярващите и тяхната споделена добрина, състрадание и съчувствие са като едно тяло. Когато част от него страда, болежка усеща цялото тяло. Нова Зеландия скърби с вас, ние сме едно цяло.
В столицата Уелингтън и в други градове новозеландци оформиха " човешки вериги на любовта " към джамиите по време молитвата. И за следващ път танцуваха хака - с цел да покажат мощ и кураж. А погребенията на жертвите не престават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР