С двудневно пълномащабно учение Защита 2019 г. проверяват действията на

...
С двудневно пълномащабно учение Защита 2019 г. проверяват действията на
Коментари Харесай

Учение проверява как действа спасителната система на АЕЦ Козлодуй

С двудневно пълномащабно обучение " Защита 2019 година " ревизират дейностите на Единната избавителна система при обща софтуерна повреда в АЕЦ " Козлодуй ".

По време на учението заседава и регионалният щаб за осъществяване на Плана за отбрана при бедствия , оповестиха от Министерство на вътрешните работи. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов управлява Националния щаб, образуван в границите на Националното пълномащабно обучение " Защита 2019 година ".
 Непланирано прекъсване на 6-и блок на АЕЦ Обновена
Непланирано прекъсване на 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй "

В 13:50 ч. през днешния ден е изключил турбогенератор 10 на 6-ти блок

В регионалния щаб вземат участие представители на всички държавни структури във Враца , ангажирани с съответни дейности при въвеждане на Външния спешен проект на АЕЦ " Козлодуй ".

По сюжета на учението, на 19 ноември, към 9.00 часа, в Националния действен център на ГДПБЗН-МВР е получено известие от АЕЦ " Козлодуй " за зародила софтуерна повреда . Тя е провокирана от паднал транспортен резервоар с отработено нуклеарно гориво от 30 метра височина , при което се късат шест от шпилките на капака и се получава отвор сред деформирания похлупак на контейнера и корпуса му. При удара ремаркето се унищожава и части от него повреждат външната врата на транспортния кулоар. Аварията е класифицирана като обща .

На по-късен стадий в учението се подхващат дейности за укриване и евакуация на популацията . В изискванията на непрестанно усложняваща се конюнктура избавителните екипи подкрепят херметизирането на здания в региона и провеждат провеждането на медицински профилактики .

При сходна повреда се вкарва и Плана за отбрана при бедствия в частта " Действия при нуклеарна и радиационна повреда ". Разпоредено е на всички районни структури на изпълнителната власт и на общинските щабове да се приложат неотложни защитни ограничения и подготвеност за използването на евакуационни действия на популацията .

В рамките на пълномащабното обучение на следващия ден ще бъдат проиграни обстановки в София град, Монтана, Враца и Плевен .

Действията на всички структури на Единната избавителна система се следят от представители на Международната организация за атомна сила, Беларус, Украйна и Русия , както и на посолството на Япония в България .
 След 2025 година извеждат от употреба радиоактивното вместилище в Нови хан
След 2025 година извеждат от употреба радиоактивното вместилище в Нови хан

Извеждането от употреба ще бъде поетапно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР