С двудневно пълномащабно учение Защита 2019 г. проверяват действията на

С двудневно пълномащабно учение Защита 2019 г. проверяват действията на ...

Учение проверява как действа спасителната система на АЕЦ Козлодуй.


С двудневно пълномащабно учение "Защита 2019 г." проверяват действията на Единната спасителна система при обща технологична авария в АЕЦ "Козлодуй".

По време на учението заседава и областният щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия, съобщиха от МВР. Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ръководи Националния щаб, сформиран в рамките на Националното пълномащабно учение "Защита 2019 г.". 
Непланирано спиране на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"Обновена
Непланирано спиране на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

В 13:50 ч. днес е изключил турбогенератор 10 на 6-ти блок

В областния щаб участват представители на всички държавни структури във Враца, ангажирани с конкретни действия при въвеждане на Външния авариен план на АЕЦ "Козлодуй".

По сценария на учението, на 19 ноември, около 9.00 часа, в Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР е получено съобщение от АЕЦ "Козлодуй" за възникнала технологична авария. Тя е предизвикана от паднал транспортен контейнер с отработено ядрено гориво от 30 метра височина, при което се късат шест от шпилките на капака и се получава отвор между деформирания капак на контейнера и корпуса му. При удара ремаркето се разрушава и парчета от него повреждат външната врата на транспортния коридор. Аварията е класифицирана като обща.

На по-късен етап в учението се предприемат действия за укриване и евакуация на населението. В условията на непрекъснато усложняваща се обстановка спасителните екипи подпомагат херметизирането на сгради в района и организират провеждането на медицински профилактики.

При подобна авария се въвежда и Плана за защита при бедствия в частта "Действия при ядрена и радиационна авария". Разпоредено е на всички регионални структури на изпълнителната власт и на общинските щабове да се приложат неотложни защитни мерки и готовност за прилагането на евакуационни дейности на населението.

В рамките на пълномащабното учение утре ще бъдат проиграни ситуации в София град, Монтана, Враца и Плевен.

Действията на всички структури на Единната спасителна система се наблюдават от представители на Международната агенция за атомна енергия, Беларус, Украйна и Русия, както и на посолството на Япония в България
След 2025 г. извеждат от експлоатация радиоактивното хранилище в Нови хан
След 2025 г. извеждат от експлоатация радиоактивното хранилище в Нови хан

Извеждането от експлоатация ще бъде поетапно

Източник: news.bg