С двубоя между Арсенал и Лестър на стадион Емиратс в

...
С двубоя между Арсенал и Лестър на стадион Емиратс в
Коментари Харесай

Шест отбора влизат във вълнуваща битка за титлата във Висшата лига

С дуела сред " Арсенал " и " Лестър " на стадион " Емиратс " в Лондон довечера в 21.45 ч. ще бъде даден старт на новия сезон във Висшата лига. За пръв път в историята британският шампионат ще стартира в петък, а цели шест тима обявиха огромни упоритости за купата.

С сегашния сезон се означават 25 години от основаването на Висшата лига. За четвърт век, откогато се отдели от Футболната асоциация (ФА), британският шампионат се трансформира в най-популярното и най-доходоносно състезание в света. Дори борещите се за оцеляване печелят големи средства и мога да си разрешат мултимилионни прехвърляния, което прави лигата извънредно непредвидима.

Тази година 20-те клуба в британския хайлайф бръкнаха в джобовете си по-дълбоко от всеки път и вложиха големи средства в подсилването на съставите си. Към 10 август те са похарчили 1.034 милиарда паунда за нови играчи. Това значи, че до края на трансферния прозорец сигурно ще бъде усъвършенстван върха от 1.165 милиарда паунда, подложен предишното лято.

 Шест тима влизат във вълнуваща борба за купата във Висшата лига
© Reuters

Най-разточителни още веднъж бяха тимовете от Манчестър - " Сити " и " Юнайтед ", които похарчиха общо 350 милиона паунда. Те влизат като любимци в борбата за купата - с едни гърди пред първенеца " Челси ", който победи по решителен метод предишния сезон, само че не наподобява толкоз убеден преди старта на новия.

" Тотнъм ", " Арсенал " и " Ливърпул " са останалите кандидати, които се целят в първото място, а с интензивността си на трансферния пазар " Евертън " сподели ясно предпочитание да се намеси в огромната шестица.

" Висшата лига е доста по-различна от всяко друго състезание. В другите страни има по два отбора, които се борят за купата. В тази лига имаш шест доста мощни тима и ние сме подготвени за огромна борба ", съобщи мениджърът на " Челси " Антонио Конте.



Стимулирани от огромните доходи от телевизионни права, британските клубове изпратиха пазара на играчи в нови измерения. В Англия към този момент даже считани за приблизително качество футболисти костват по 50 милиона паунда, а заплати от 200 хиляди на седмица към този момент не изненадват никого.

Пеп Гуардиола стана първият управител, който доближи границата от 200 милиона паунда в границите на един трансферен прозорец. В рамките на 10 дни " Манчестър сити " два пъти счупи върха за най-скъп бранител в историята на футбола. Първо беше взет десният краен защитник на " Тотнъм " Кайл Уокър за 45 милиона, а по-късно - левият бек на " Монако " Бенджамин Менди за 52 млн. паунда. (И това без бонусите.)

Освен това " жителите " трансфораха баразилеца Едерсон във втория най-скъп вратар в историята след Джанлуиджи Буфон, откакто заплатиха 36 милиона паунда на " Бенфика ".

 Шест тима влизат във вълнуваща борба за купата във Висшата лига
© Reuters

С привличането на Бернанрдо Силва от " Монако ", Данило от " Реал " (Мадрид) и Дъглас Луис от " Васко да Гама " за клубът сложи нов британски връх на трансферния пазар - 218 милиона паунда.

С новите придобивки и при съществуването на изключителна офанзивна мощност в лицето на Серхио Агуеро, Габриел Жезуш, Кевин де Бройне, Лерой Сане и Рахим Стърлинг е изцяло обяснимо за какво " Манчестър сити " е огромният любимец за купата съгласно
букмейкърите и експертите.

Съседите от " Юнайтед " обаче са окуражени да спрат " жителите " и да се върнат на върха - там, където ги остави Алекс Фъргюсън преди пет години. Жозе Моуриньо мина през турбулентен първи сезон, който обаче приключи отлично за тима - с трофеите от Лига Европа и Купата на лигата и непосредствено класиране за групите на Шампионската лига.

 Шест тима влизат във вълнуваща борба за купата във Висшата лига
© Reuters

Въпреки че представянето на " алените дяволи " във Висшата лига беше разочароващо за почитателите, Моуриньо реализира нещо доста значимо, което не съумяха Дейвид Мойс и Луис ван Гаал - научи тимът по какъв начин да не губи своите мачове.

" Юнайтед " записа серия от 25 следващи мача без загуба в шампионата и имаше единствено три провали, преди в края на сезона да насочи напъните си напълно в Лига Европа. Сега португалецът би трябвало да научи своите играчи по какъв начин да побеждават, тъй като 15-те равенства предишния сезон оставиха тима на шесто място в крайното класиране - на 24 точки от първенеца " Челси ".

За да подсилят офанзивата си, " алените дяволи " реализираха най-голямата договорка във Висшата лига. Те заплатиха рекордните в историята на британския футбол 75 милиона паунда за Ромелу Лукаку от " Евертън ". Моуриньо притегли и един от любимците си от втория си престой в " Челси " - Неманя Матич, за 40 милиона, а още 31.75 милиона бяха вложени в централния бранител на " Бенфика " Виктор Линдельоф.



" Челси " също похарчи много пари на трансферния пазар, само че нито една от новите покупки не беше първи избор в листата на Конте. Италианецът направи възторг в дебютния си сезон във Висшата лига, само че наподобява не е благополучен от обстановката в клуба и мнозина даже предсказват, че това ще се окаже последният му сезон на " Стамфорд бридж ".

След като загуби борбата с " Юнайтед " за Лукаку, " Челси " заплати 60 милиона паунда, с цел да купи Алваро Мората от " Реал " (Мадрид). Сините дадоха още 40 милиона за отбранителния халф на " Монако " Тиемуе Бакайоко, който ще би трябвало да запълни дупката след продажбата на Матич. Центърът на защитата пък беше заздравен с Антонио Рюдригер от " Рома ", за който бяха платени 29 милиона. В тима със свободен трансфер пристигна и вратарят на " Сити " Уили Кабайеро.

Конте обаче неколкократно посочи, че има потребност от още нови играчи, тъй като съставът му е доста дребен. Той на процедура изкара целия минал сезон с 13-14 играчи, само че тогава тимът беше съсредоточен напълно върху 38-те мача в шампионата. А тази година сините се завръщат в Шампионската лига.

 Шест тима влизат във вълнуваща борба за купата във Висшата лига
© Reuters

" Тотнъм ", който впечатли с развиването си през последните два сезона, към момента не е привлякъл нито един нов състезател. " Шпорите " oбаче по всичко наподобява ще запазят главните си играчи като се изключи трансферирания в " Сити " Кайл Уокър. Това надали ще се окаже толкоз огромен проблем, защото Киърън Трипиър се справяше ужасно в зоната на десния бек и в края на предишния сезон даже измести Уокър от титулярния състав.

Въпреки че разполагаше с най-младия състав като междинна възраст през предишния сезон - 25 години и 298 дни, " Тотнъм " беше единственият действителен съперник на " Челси ". Също както беше единственият действителен съперник на " Лестър " година по-рано.

Феновете на " Ливърпул " и " Арсенал " стартират всеки сезон с нови очаквания, само че в последна сметка купата остава мираж. Мърсисайдци не престават да чакат първа купа от 1990 година, а лондончани не са ставали първенци oт сезона на Непобедимите (2003/2004 г.).

 Шест тима влизат във вълнуваща борба за купата във Висшата лига
© Reuters

И до момента в който първите се радват на напредък и вълнуващи времена под управлението на Юрген Клоп, вторите от дълго време наподобяват изчерпани под управлението на Арсен Венгер. И двата тима обаче на този стадий са прекомерно скромни на трансферния пазар.

" Ливърпул " заплати 36 млн. паунда за крилото на " Рома " Мохамед Салах и закърпи левия фланг на отбраната с Андрю Робъртсън от " Хъл сити " против 8 милиона. Другото ново попълнение е юношата на " Челси " Доминик Соланке, който ще излезе на клуба под 2 милиона.

Тимът на Клоп впечатлява с играта си и се показа доста добре по време на лятната подготовка. " Ливърпул " обаче остава без равностойни заместници на главните си футболисти, а късата пейка и непрекъснатите проблеми с травми могат да попречат на тима да се намеси в борбата за купата. Още повече при очертаващото се завръщане в Шампионската лига след пауза от три години.
Червените имат много сгъстена стратегия до края на месеца, като за 15 дни ще изиграят пет мача. В събота те започват Висшата лига против " Уотфорд ", а във вторник стартират присъединяване си в плейофите на Шампионската лига с посещение на " Хофенхайм ".

 Шест тима влизат във вълнуваща борба за купата във Висшата лига
© Reuters

" Арсенал " направи една солидна покупка това лято, като заплати 46.5 милиона паунда за огромната си трансферна цел Александър Лаказет от " Лион ". Другият нов в състава на Арсен Венгер е Сеад Колашинац, който пристигна със свободен трансфер от " Шалке ".

" Артилеристите " непрестанно са свързвани с огромни покупко-продажби за някои от горещите млади играчи на пазара, измежду които и Килиън Мбапе от " Монако ". По евентуално е обаче клубът да концентрира напъните си в задържането на Алексис Санчес и Месут Йозил, в сравнение с в привличането на още едно звездно попълнение.

" Евертън ", който стартира своя втори сезон под управлението на Роналд Куман, беше измежду най-активните на пазара. " Карамелите " се разделиха със звездата си Ромелу Лукаку, само че си върнаха без пари Уейн Рууни и привлякоха общо 11 играчи.

 Шест тима влизат във вълнуваща борба за купата във Висшата лига
© Reuters

" Евертън " два пъти счупи трансферния си връх с вратаря Джордан Пикфорд ( " Съндърланд " ) и бранителя Майкъл Кийн ( " Бърнли " ), много средства бяха отделени и за Дейви Клаасен от " Аякс ". До момента клубът от Ливърпул е похарчил 90 милиона паунда.

Очаква се " карамелите " за трети път да подобрят трансферния си връх, с цел да се снабдят със звездата на " Суонзи " Гилфи Сигурдсон, а Куман има предпочитание да вземе и Оливие Жиру от " Арсенал ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР