С двоен празник с. Бояджик отбеляза Деня на селото и

...
С двоен празник с. Бояджик отбеляза Деня на селото и
Коментари Харесай

Двоен празник в Бояджик

С двоен празник с. Бояджик означи Деня на селото и 95-та годишнина от основаването на Народното читалище " Джон Атанасов -1928 ".

По традиция Бояджик чества в навечерието на 6 май, тъй като приема за собствен покровител Св. Георги Победоносец, в чест на който на няколко километра от селото е построен параклис. Тази година празнува и годишнина от основаване на другия нравствен храм – националното читалище.

Начало на празника със стихове сложиха децата на село Бояджик. Специални посетители на двойния празник бяха ръководителят на Общински съвет „ Тунджа “ Нели Славова, заместник-кметът Димитър Димитров, секретарят на Общината Галина Иванова, зам.-председателят на Общински съвет Живко Желев и общинските съветници Кирил Писаров и Йордан Йорданов.

В прочувствено послание към жителите и гостите на с. Бояджик кметът Елена Маджарова открои смисъла на празника на родното място и на читалището в живота на селото. „ Целта на читалището в с. Бояджик е запазването на обичаите и традициите, развиване и обогатяване на културния живот, възпитаване в дух на родолюбие и просвещение “, сподели още тя и като част от празничната гала връчи благодарствени писма на читалищни дейци, които с труда и всеотдайността си са съдействали за историята на читалището и са съхранили неговия дух и до през днешния ден. Официално бяха връчени и документи и дарове на възпитаници от ОУ „ Св. св. Кирил и Методий “ с. Бояджик, които са взели участие в кралската лига за олимпиади Кингс по математика и български език и за тяхно отборно присъединяване във фотоконкурс.

Празничният концерт продължи с осъществявания на самодейците от село Бояджик – Певческата група към читалището и Детският танцов състав „ Магия “. С осъществявания участваха и певческата фолклорна група към читалището в с. Победа, Танцов състав „ Тракиец “ с. Кукорево и самодейци от с. Гълъбинци, които пресъздадоха обичая „ Баене “.

Кръшни хора се извиха при осъществяванията на певицата Йорданка Вълчанова и оркестър „ Приятели “, заслужен край на двойния празник беше празничната заря.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР