С две номинации за гуверньор на БНБ излязоха управляващите и

...
С две номинации за гуверньор на БНБ излязоха управляващите и
Коментари Харесай

Челен сблъсък Слави Трифонов-Кирил Петков за овладяване на БНБ. Тече безмилостна търговия за постове

С две номинации за гуверньор на Българска народна банка излязоха ръководещите и хвърлиха в потрес банковите и политическите среди у нас.

Днес в 18:00 часа изтече срокът, в който парламентарните групи можеха да предлагат претенденти за началник на Националната банка.

В деловодството на Народно събрание бяха подадени кандидатурите на Андрей Гюров от Политическа партия и на Любомир Каримански от ИНТ. Това допуска трагичен дуел вътре в обединението.

През деня Слави Трифонов и Кирил Петков влязоха в преден конфликт за преодоляване на един от най-важните постове в страната, който към този момент бе останал отвън политическите боричкания - този на шефа на Българска народна банка.

Напук на съдружното съглашение, което категорично изисква да се излиза с единни кандидатури за такива стратегически властови браншове, от Политическа партия и ИНТ предложиха разнообразни имена и към този момент втора седмица, освен не реализират единодушие, само че и задълбочават разминаванията си. Прави усещане, че като че ли сред съдружните сътрудници върви безмилостна търговия за постове - в случай че Има Такъв Народ отстъпи Българска народна банка - ще получи КФН, или в случай че Има Такъв Народ желае Българска национална телевизия, - да отстъпи от Българска народна банка. И тъй наречените

Снощи в 20.00 часа министър председателят Кирил Петков свика незабавно съвещание на водачите на четирите партии, влизащи в състава на държавното управление, по една единствена тематика - изборът на нов шеф на Българска народна банка, написа Епицентър.бг. Заседанието продължи до среднощ, само че единодушие не е реализирано.

От " Продължаваме промяната " предложиха Андрей Гюров за шеф на Българска народна банка, разгласи тази заран депутатът Венеция Нецова-Ангова, член на две парламентарни комисии - икономическата и бюджетната.

" Ние одобряваме извънредно съществено тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има нужната експертиза, професионален опит и нравственос, тъй че да може идващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия бранш. Смятам, че е значимо България да получи допустимо най-хубавия гуверньор, който в действителност да следи за банковия контрол и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е доста виновна, а и сме във време, в което има война в Украйна, към момента тлееща пандемия, енергийна рецесия в Европа и в света ", сподели Нецова.

Още през вчерашния ден обаче стана ясно, че номинацията на Андрей Гюров не се употребява с общо единодушие в обединението.

Последва изказване във фейсбук на водача на " ИТН " Слави Трифонов, че партията му ще номинира за поста ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, който от две седмици е претендент за този пост.

Днес, сряда, 23 март, бе последният ден, в който е допустимо да се предлагат кандидатури за гуверньор на Българска народна банка - на мястото на Димитър Радев, чийто мандат изтече предишния юли. Парламентът гласоподава специфична процедура по избора, а срокът за номиниране беше продължен един път - със седем дни, заради липса на кандидатури.

От месец обаче е все по-видимо, че изборът на наследници на просрочилите мандатите си членове на УС на Българска народна банка (не е единствено Радев) ще нажежи политическата атмосфера, от от няколко дни това нажежаване към този момент е до степен на раздор в ръководещата коалиция.

Кои са кандидатурите

Депутатът от Благоевградския изборен регион Андрей Гюров е ръководител на Парламентарната група на " Продължаваме промяната ", член е на Комисията по бюджет и финанси.

Учи стопанска система в Съединени американски щати, работи като кредитен анализатор в Harris Bank в Чикаго, след това следва докторантура във Виена, работи в австрийската Volksbank. След зщитата на доктората си през 2005 година, напуща банката и става основен помощник по финанси във Виенския университет. От 2010 година Гюров е основен помощник в Американския университет в България, където преподава финанси. Наред с това съветва финансови институции и банки. Никога обаче не е управлявал банкова институция, а в Българска народна банка евентуално не е и влизал. Българска социалистическа партия е изрично срещу неговата номинация.

Зад Андрей Гюров застават единствено от Политическа партия, някои от Демократична България. В същото време източници от Народното събрание загатват пред Епицентър.бг за мощно напрежение в парламентарната група на Политическа партия, подбудено от нейния ръководител. Някои даже позволяват, че номинацията на Гюров за началник на Българска народна банка е подбудено от желанието той да бъде изваден от Народното събрание, с цел да се успокои групата на " Продължаваме промяната ". Никой от тях обаче не си дава сметка, че се праща в една толкоз консервативна институция като Българска народна банка човек без никакъв опит за нейното управление.

В коридорите на Народното събрание настойчиво се приказва, че настояването на Политическа партия техен човек да застане отпред на Българска народна банка е направено под натиска на Иво Прокопиев, чиято отколешна фантазия е да си направи лична финансова къща, което не може да стане без глобата на Българска народна банка.

Любомир Каримански има магистърска степен по стопанска система от Университета за национално и международно стопанство - катедра " Финанси ", и магистърска степен по бизнес администрация от Международния бизнес университет Хълт в Лондон.

Любомир Каримански е бил консултант по цифрово банкиране и новаторски разплащания в една от най-старите и огромни банкови асоциации в Европа - Асоциацията на банките в Люксембург. Той е бил и самостоятелен член на Борда за ръководство на SEPA разплащания към Европейския платежен съвет в Брюксел, Белгия. Бил е и член на Групата на участниците от банковия бранш към Европейския банков орган, основан в Париж, Франция. Неслучайно една от рекомендациите, които през днешния ден Любомир Каримански получава, идва персонално от сегашния президент на Европейския банков орган Хосе Мануел Кампа. Той дефинира господин Каримански като " първокачествен банкер ".

Преди десетина дни Каримански сподели пред Нова тв, че остава претендент за шеф на Българска народна банка. " Имах диалог с управлението на " ИТН " и те са твърдо решени да ме предлагат. " Заедно с това той означи, че до него са стигнали " най-малко по 5 разнообразни канала разнообразни специалисти и съветници, които се опитваха да ме убеждават, по един или различен метод, да не бъда номиниран ".

" Аз съм склонен с министър-председателя, който още при започване на своя мандат съобщи, че всяка значима позиция в страната би трябвало да бъде заемана от претендента с най-хубавата подготовка. Че би трябвало да се " вкара експертиза и познания, с цел да тръгне страната напред. " Наистина с това съм изцяло склонен. А съответно за позицията шеф на Българска народна банка, аз и моите сътрудници имаме достойнството животът да ни е срещнал с човек, за който сме се убедили, че е най-хубавата кандидатура ", написа Трифонов по адрес на Каримански.

В Политическа партия обаче не мислят по този начин. Нещо повече - от " Продължаваме промяната " са доста гневни на неспиращите властови упоритости на Трифонов да овладява разнообразни основни постове в държавното ръководство - Българска национална телевизия, Конституционен съд и други

Изтеклите и неизтекли мандати

Мандатът на шефа на Българска народна банка Димитър Радев изтече на 15 юли 2021 година, на подуправителя и началник на ръководство " Банково " Нина Стоянова - на 29 юли, на подуправителя и началник на ръководство " Емисионно " Калин Христов - на 24 октомври.

Третият подуправител и началник на ръководство " Банков контрол " Радослав Миленков беше определен от Народното събрание на 22 март 2019 година.

Мандатите на останалите членове на Управителния съвет на Българска народна банка (от квотата на президента) - Елица Николова, Людмила Елкова и проф. д.ик.н. Николай Неновски, завършват надлежно на 17 юни 2022 година, 2 декември 2024 година и 13 юни 2026 година

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.

Законът за Българска народна банка позволява работата на шефа и подуправителите да просрочи мандатите им, в случай че не са определени техни наследници в съответния период.

Според закона, шефът и тримата подуправители се избират от Народното събрание, а другите трима членове се назначават от президента.

Самата процедура за избор (съответно назначаването) на нов член на управата на Българска народна банка от Народното събрание би трябвало да започва не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди приключването на мандата на настоящия.

Ако трябваше да се избира и сменят шефове в период, процедурата за нов шеф трябваше да е стартирала не по-късно от 15 май 2021 година

Преди седмица измежду евентуалните претенденти изтече името на настоящия подуправител на Българска народна банка и началник на ръководство „ Емисионно” Калин Христов, само че към този момент зад него не е обрисуван ползата на парламентарно показана политическа мощ, която да го номинира.

Настоящият шеф на централната банка Димитър Радев пък не е направил даже и намек за втори мандат. Вероятността да бъде препоръчан от ръководещите е минимална, откакто бе определен преди шест години по предложение на ГЕРБ.

Кандидатурата на Любомир Каримански се радва на по-широка парламентарна поддръжка от тази на Андрей Гюров и то отвън обединението - от Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и ГЕРБ.

И в случай че тази номинация влезе в парламентарната зала, тя може да събера болшинство, което пък ще значи завършек на ръководещата коалиция.

Според Румен Гечев от Българска социалистическа партия, има два сюжета – един от претендентите да бъде определен с 50 % + 1 гласа от присъстващите в пленарната зала или никой от претендентите да не събере нужната поддръжка.

При втория вид няма да има определен гуверньор, което, по думите на Гечев, няма да е добре, тъй като „ Българска народна банка е доста сериозна институция “ и би трябвало да бъде постоянна. Банковата система е постоянна, предстоят договаряния за еврозоната и „ светът е разтревожен “, аргументира се депутатът.

На въпрос има ли напрежение в обединението, Гечев сподели: „ Не знам какво разбирате напрегнат, само че е предизвикателство “.

Ако с гласовете на опозицията се избере началник на Българска народна банка, това ще е рецесия!, призна Христо Иванов от Демократична България.

Отсега е мъчно да бъде планувано по кое време ще е гласуването на новия шеф на Българска народна банка, отвън очевидното, че няма да е до края на актуалната седмица. Причината е, че двамата претенденти първо би трябвало да бъдат изслушани в отрасловата комисия по бюджет и финанси (чийто ръководител е Любомир Каримански), няма обаче условие какъв брой време след подаването на документите би трябвало да се организира чуването.

След чуването на претендентите в комисията, решението се взима в пленарната зала на Народното събрание. За да има определен нов шеф, за него би трябвало да са дали своят вот повече от половината присъстващи депутати. Ако това важи и за двамата, шеф на Българска народна банка ще е този, който е получил повече поддръжка, а това значи и гласове от опозицията..

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР