С две години закъснение парламентът най-после обърна внимание на специалния

...
С две години закъснение парламентът най-после обърна внимание на специалния
Коментари Харесай

Промени в закона за колективните искове улесняват дела за незаконни практики срещу търговците

С две години забавяне Народното събрание най-сетне обърна внимание на специфичния закон за груповите искове в отбрана на потребителите. По силата на едродиректива страната ни е трябвало да го одобри още през 2022 година Две служебни държавни управления са вкарвали законопроекта в Народното събрание, само че едвам през днешния ден депутатите го гласоподаваха на първо четене.

Изготвянето на ново законодателство за отбрана на груповите ползи на потребителите се постанова от увеличение на риска огромен брой консуматори да бъдат повредени от една и съща противозаконна процедура или от едно и също нарушаване поради възходящата глобализацията и цифровизацията на стопанската система, са претекстовете на Брюксел.

Затова държавите-членки би трябвало да вкарат ефикасни средства за прекратяване на противозаконните практики на търговците и за обезщетяване на засегнатите консуматори. В претекстовете към законопроекта, чийто вносител е Министерски съвет, се показва, че досегашната уредба за груповите искове в България е с доста стеснен обсег, с тромави и продължителни процедури, мъчно постановяване на решения за възбрана на нездравословните търговски практики, както и с доста ниски наказания за търговците-нарушители.

В новия закон се уголемява обсега на отбраната, която може да бъде търсена посредством групови искове на консуматори - включени са нови области като отбрана на данните, финансовите услуги, пътешестване и туризъм, енергетика, телекомуникации и др.

Разширява се обсега и на организациите, които може да предяват иск за обезщетение за вреди - освен сдруженията на потребителите, както е досега, само че и Комисията за отбрана на потребителите и квалифицирани организации за предявяване на трансгранични представителни искове.

Освен това исковете за прекратяване или възбрана на практики, които са в нарушаване на груповите ползи на потребителите, се планува да се преглеждат по реда на " бързото произвеждане " в Граждански процесуален кодекс. 

Много значима смяна е, че законопроектът планува влезнало в действие правосъдно решение, с което се открива нарушаване на груповите ползи на потребителите, да може да се употребява от всички страни като доказателство във всеки иск за обезщетение за вреди против същия търговец за потребление на същата процедура. 

Предвижда се и прекъсване на давностните периоди за предявяване на обезщетение за засегнатите консуматори до влизането в действие на окончателното решение на съда.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР