С две години удължиха присъдата на руския историк Юрий Дмитриев,

...
С две години удължиха присъдата на руския историк Юрий Дмитриев,
Коментари Харесай

Историк, разобличил сталинския терор, ще лежи по-дълго в затвора

С две години удължиха присъдата на съветския историк Юрий Дмитриев, разобличил с доказателства сталинските репресии и чистки. През 2020 година той беше наказан на 13 година затвор за полово принуждение над щерка си, само че на 27 декември поради нецензурен материали и предпазване на оръжие, присъдата бе увеличена на 15 година Според западни организации делото е политическо, тъй като с него се поставя завършек на фондация " Мемориал ". Основната ѝ цел е да разкрива закононарушенията и жертвите на ГУЛАГ.

Неприятностите за историка стартират през 2016 година, когато е задържан, тъй като е упрекнат в детска порнография - има голи фотоси на доведената си щерка, когато е била сред 3 и 6 година Обяснението му, че желал да наблюдава по какъв начин пораства, е признато, и през 2018 година той е оневинен. Малко по-късно делото е възобновено и той е наказан на 13 година

Според западни медии това ще приключи проучванията му, което ще е напълно от изгода за Кремъл. В последните години Москва като че ли загърби закононарушенията на Сталин и се пробва да построи друга визия за тези времена, наблягайки на героизма и на подвига на Русия по време на войната.

Това обаче влиза в остро несъгласие с проучванията на Дмитриев, който организира постоянни ексхумации в всеобщите гробове на жертвите на Сталинския гнет, с цел да откри по какъв начин и при какви условия почтени са били премахнати. Паралелно с това достъпът до държавните архиви последователно е засекретен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР