С два сребърни и три бронзови медала се завърнаха българските

...
С два сребърни и три бронзови медала се завърнаха българските
Коментари Харесай

Наши ученици спечелиха 5 медала от олимпиадата по физика в Израел

С два сребърни и три бронзови медала се завърнаха българските възпитаници от Международната олимпиада по физика (МОФ), която се организира в Тел Авив. Юбилейното 50-то издание на олимпиадата се организира от 7 до 15 юли. В него се включиха участници от 80 страни от целия свят.

Състезателната част на МОФ се организира в границите на 2 дни в два кръга - научен (3 задания в няколко физични посоки, за които са нужни 5 часа) и на практика (една или две задания също с 5-часова продължителност). Задачите обичайно се приготвят от страната хазаин и се утвърждават от интернационалния ръб.

И петимата участници в националния ни тим завоюваха оценки. Сребърни медали завоюваха Георги Александров от 12 кл. и Иво Петров от 11 кл. на Софийската математическа гимназия (СМГ).

Бронзови оценки получиха Александър Проданов от 9 кл. на ППМГ-Казанлък, Владимира Иринчева от 12 кл. и Васил Николов от 10 кл., и двамата възпитаници в Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ)-София.

Ръководители на тима в влиятелната Международна олимпиада са проф. Мирослав Абрашев и гл. ас. Нено Тодоров, преподаватели във Физическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски ".

От 1967 година, до 2019 година в това число тимовете по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти.

През 1967 година България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния, учредяват Международната олимпиада по физика и България взе участие във всички издания на олимпиадата оттогава до през днешния ден.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР