С два романа на проф. Боян Биолчев се запозна врачанската

...
С два романа на проф. Боян Биолчев се запозна врачанската
Коментари Харесай

Проф. Боян Биолчев във Враца: Имам в себе си и усмивката на света, и трагедията

С два романа на проф. Боян Биолчев се срещна врачанската аудитория по време на среща, проведена от Регионалната библиотека „ Христо Ботев “. Срещата беше част от Дните на отворените порти, отдадени на 1 ноември – Деня на националните будители.
Първият разказ е „ Преселението “, в който се споделя за бягството на тракийските бежанци през Странджа до гр.Царево през 1913 година. По думите на професора в основата на романа са разказите на шестнайсетина старци от Царево, които по време на бягството са били 6-годишни и тяхната тежка истина, която се осмеляват да споделят с него едвам след дълго другарство. „ Тези хора ме научиха да не тичам от истината “, показа Боян Биолчев, добавяйки, че книгата е написана 30 години след диалозите с тях и излиза от щемпел през 2018 година.
„ Имам в себе си и усмивката на света, и нещастието “, сподели още той преди представянето на другия му разказ „ Амазонката на Варое “.
Водещ на срещата бе писателят, публицист и журналист Мартен Калеев. Той описа за фамилията на професора, за неговия дядо, който е бил другар с Яне Сандански и Гоце Делчев. За това, че самият Димитър Талев е споделил положителни думи за първите разкази на младия Боян. Припомни, че в Антарктида има връх наименуван „ Биолчев “, както и за университетската активност на професора.
В отговор на въпрос от публиката Боян Биолчев описа и за прекарванията си в Антарктида, до момента в който е бил част от една от българските експедиции там. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР