С два изстрела еленчанката Здравка Стоянова повали над 120-килограмова дива

...
С два изстрела еленчанката Здравка Стоянова повали над 120-килограмова дива
Коментари Харесай

Еленчанка отстреля 120-килограмова дива свиня

С два изстрела еленчанката Здравка Стоянова повали над 120-килограмова дива свиня на постоянен ловджийски излет тази неделя. Бойната 60-годишна дама е ловджия едвам от три години и с триумфа си потвърждава, че за точния мерник възрастта и полът нямат значение.

Дивата свиня, подгонена от кучетата на дружинката, излязла до пътя за с. Багалевци, където дамата била на позиция. Здравка взела на мушка животното, чиято глава се подавала от храстите и стреляла. Помислила, че единствено го е ранила и то е хукнало да бяга. После схванала, че изстрелът й е непогрешим, а свинята паднала в надълбоко дере. Мъжете от дружинката засипали с откровени поздравления своята колежка, само че и много се потрудили до момента в който измъкнат убитото животно.

Повече от 20 години Здравка Стоянова работи като счетоводител в еленското ловно-рибарско съдружие, само че пристрастеността й към лова се възпламенява неотдавна. В новото й занимание я поддържат най-много шурей й и околните сътрудници. За един ловджия оръжието е от огромно значение, а тя се снабдява с пушката на Пенчо Горбанов – един от най-опитните и уважавани ловци в Еленско. Първата й слука е още през втория ловджийски сезон, само че с по-малък образец.

Здравка споделя още, че е случила на ловна дружинка, която ловува в региона Елена-Усои. В нея членуват 44 мъже и три дами и бърза да похвали надалеч по-опитната от нея Донка Мутафова – лесничей по лова в Държавно горско стопанство Елена. Още на първия си ловджийски излет тя отстрелва 150-килограмов глиган, който й носи трофей.

Успехите на ловната дружинка се дължат и на добре подготвени кучета и опитните гоначи Тихомир Кузманов, Стоян Малешков, Йордан Славов и Йордан Кожухаров. Дружинката има своя база, построили са и площадка за обработка на дивеча според условията за битка с африканската чума по свинете.

„ Помагаме си, живеем си заедно по време на ловните излети. Дори и да няма слука, стига ми съприкосновението с природата на Еленския балкан и дивите животни в нея. Чувствам се отпочинала и заредена с сила “ е откровена Здравка Стоянова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР