С два интересни и атрактивни концерта в Пловдив се завръща

...
С два интересни и атрактивни концерта в Пловдив се завръща
Коментари Харесай

Европейският музикален фестивал се завръща в Пловдив

С два забавни и атрактивни концерта в Пловдив се завръща Европейският музикален фестивал, проведен от музикална организация " Кантус фирмус ", научи ДУМА от Ирена Данкова. Реномираният конгрес за класическа музика, който се организира към този момент 20 години в София, ще бъде обновен с финансовата поддръжка на община Пловдив, като част от Календара на културните събития на града. Концертите към този миг са планувани за април в Дома на културата " Борис Христов ".

Пловдивчани ще могат да се насладят на мултимедийния план " Кино и класика " с присъединяване на Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази на 11 април от 19 ч. Програмата залага на избухлива композиция от виртуозни типичен произведения и обичани кино шлагери в осъществяване на Мила Георгиева (цигулка) и Георги Черкин (пиано). Двамата блестящи инструменталисти ще предложат Интродукция и рондо капричиозо от Камий Сен-Санс, фрагменти от " Годишните времена " на Чайковски и други Емоционален акцент в програмата е премиерното осъществяване за Пловдив на втора част от Концерт за танго-цигулка от испанския композитор Мелани Местре. В тази музика по неповторим метод се съчетават стиловете на Астор Пиацола и Й. С. Бах. Любителите на киното ще могат да чуят известна музика от огромния екран в аранжимент на Георги Черкин. Специално за Мила Георгиева той приготвя две нови оркестрации на тематики от " Междузвездни войни ", а в програмата са още мелодии от " Хари Потър ", " Карибски пирати ", " Усещане за жена ". Мултимедията за концерта е дело на известния артист и режисьор Иван Юруков.

Към детската публика е ориентирано второто събитие от фестивала - " Музикално странствуване ", на 22 април от 14 ч., и също е съпроводено от мултимедия. Артистът от Националния музикален спектакъл Александър Мутафчийски влиза в ролята на водещ, с цел да вкара дребните слушатели в необятния свят на ударните принадлежности. На сцената ще бъдат демонстрирани над 100 разнообразни инструмента, а реализатори са надарените младежи от отбор " Палиев спаркълс " към НМУ " Л. Пипков " в София. Техните преподавателки Мария и Искра Палиеви не престават най-хубавите обичаи на българската перкусионна школа, учредена от техния татко - проф. Добри Палиев. Всички деца в залата ще получат забавно-образователна брошура с информация за инструментите и изненади.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР