С духова музика, цветя и много настроение десетки учители и

...
С духова музика, цветя и много настроение десетки учители и
Коментари Харесай

Училище в Бургас ще се сдобие с модерен двор за своята 110-годишнина

С духова музика, цветя и доста въодушевление десетки учители и възпитаници означиха знаковата годишнина на едно от най-старите бургаски учебни заведения. Кметът Димитър Николов бе поканен да открие публично експозицията „ 110 години ОУ „ П.Р. Славейков ”. Тя демонстрира селектирани моменти от историята на влиятелното учебно заведение.  

„ Локомотив и мотор в духовния и просветителния развой, учебното заведение е възпитало генерации наши съграждани, които работят за богатството на Бургас и страната. Тук е моментът да ви оповестя, че през 2022 година дворното пространство на учебното заведение ще бъде актуализирано изцяло с съвременни уреди и настилки. ”, сподели кметът Димитър Николов в приветствието си към гостите на събитието.  
Четири културни института в Бургас ще получат целева дотация
Четири културни структури, които развиват активност на територията на Община Бургас, са утвърдени за едногодишна целева дотация по програ...

Той добави, че постоянно дава Славейковото учебно заведение за образец с положителния синхрон в работата сред учебното заведение и настоятелството, където са събрани виновни и дейни родители.  

Изложбата наблюдава в 24 постера ранната история на учебното заведение, демонстрира шефове и зам.-директори, преподаватели, архивни и модерни фотоси на класовете, спортни достижения и наградени ученици. Отделени са постери и за активността на Училищното настоятелство и учебното заведение през днешния ден.  

Проявата се провежда от Училищното настоятелство и е подкрепена от Община Бургас.

Сред формалните посетители на събитието бяха зам.-кметът по „ Образование, опазване на здравето и обществена активност ” Йорданка Ананиева, Павел Чепов - шеф на Търговската гимназия, някогашни и сегашни учители, възпитаници и родители. Изложбата ще може да бъде прегледана до 30 ноември 2021 година пред Културен център „ Морско казино ”.  

Славейковото учебно заведение, както го назовават още, е едно от най-старите на територията на град Бургас. С него са свързани хиляди възпитаници, преподаватели и общественици.  
Започнаха да украсяват Бургас за празниците
Украсяването на Бургас за празниците стартира от пространството до Часовника към пресечката на „ Богориди “ и „ А. Лермон...



През 1909 година, с цел да бъде издигнато учебното заведение, е взет заем от 60 000 гроша. Някои от притежателите на земята вземат решение да дарят парцелите си за задачата.

На 15 септември в далечната 1911 година учебното заведение отваря порти и посреща първите си възпитаници в едноетажна постройка. Училищното настоятелство взема решение то да носи името на видния български възрожденец Петко Рачев Славейков.  

Една от концепциите на изложбата е да покаже почитание към всички учители, част от 110-годишната история, за тяхната безрезервност. Те и до през днешния ден, опирайки се на традициите, следват своята задача да дават познания и Славейковото учебно заведение да е едно от най-хубавите учебни заведения в град Бургас.  

Достойно място измежду възпитаниците на учебното заведение заемат видни общественици - световноизвестният диригент Емил Чакъров, именитият бургаски баскетболист Бойчо Брънзов, многоуважаваните лекари доктор Хрусанов, доктор Згурова, доктор Лорис Мануелян и др. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР