С духова музика, тържествено издигане на българското знаме, обръщение на

...
С духова музика, тържествено издигане на българското знаме, обръщение на
Коментари Харесай

Стотици жители на Монтана се събраха за тържественото честване на Националния празник /снимки/

С духова музика, тържествено издигане на българското знаме, послание на кмета Златко Живков, водосвет, поднасяне на венци и цветя и боен марш Монтана означи 142 годишнината от Освобождението на страната.
Стотици хора се събраха на площад "Жеравица ", с цел да бъдат дружно на националния празник на България. Всички народни представители участваха на празничната гала. Протосингелът на Видинската митрополия архимандрит Антим отслужи възвишен водосвет дружно с отец Емил от храм "Свети Кирил и Методий " в града.
В словото си кметът Живков подчертава върху битката на нашия народ за национално избавление - Чипровското и Априлското въстание, оповестяването на църковната самостоятелност, както и решаващата руско-турска война от септември 1877 до 3 март 1878 година. Той посочи заслугата на барон Николай Притвиц, под чието командване войсковите елементи, ръководени от военачалник Арнолди освобождават село Кутловица/ днешна Монтана/ на 21 ноември 1877 година.
"Дванадесет хилядно българско опълчение взе участие във войната. От област Монтана са малко над 100 опълченци. 13 от тях остават да живеят в Кутловица, посочи кметът Живков. Той напомни, че преди три дни в село Бели мел бе открит монумент на опълченеца Ангел Вътов Комитата, който е бил и кмет на град Фердинанд.
"Нашите предшественици ни завещаха да пазим и обичаме отечеството си, тъй като любовта към него превъзхожда всички добрини ", съобщи кметът на Монтана
Тържественото честване продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на починалите във войните, едноминутно безмълвие, поклонение и боен марш. Час след церемонията в 11,30 стартира концерт-спектакъла „ Възрождение “ в Общински юношески дом. Това е а авторски план на трио „ Тенорите” и симфониета Враца, който сплотява емблематични български песни от разнообразни жанрове за Родината и историята, за живота и любовта, под диригенството на маестро Христо Павлов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР