С дублиране на рецепти на реални пациенти през аптеки-фантоми задържаните

...
С дублиране на рецепти на реални пациенти през аптеки-фантоми задържаните
Коментари Харесай

Арестуваните от здравната каса в Пловдив присвоили 1 млн. лв. от лекарства за хепатит

С повтаряне на предписания на действителни пациенти през аптеки-фантоми арестуваните преди ден в Пловдив чиновници на локалната здравна каса и техни съучастници са съумели да присвоят над 1 млн. лв. от скъпо струващото безинтерфероново лекуване на хепатит С. Това оповестиха от прокуратурата в Пловдив в четвъртък, откъдето изнесоха детайлности за разрушената преди ден противозаконна скица. Цялата скица се крепи на недостатъци в софтуера на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заради което контролът на изписаните медикаменти се осъществявал до три месеца след тяхното приемане.

Така е било допустимо един пациент да си получава лекарството един път изцяло действително от съществуваща аптека и повторно фиктивно от аптеката призрак и това да не бъде засечено от управляващите. При това, става въпрос за скъпо струващо лекуване, което се утвърждава от централното ръководство на НЗОК, т.е. предстои на по-строг надзор в сравнение с други лекарства, финансирани от здравноосигурителния фонд.

60% от приходите от незаконната скица са отивали у двама чиновници на районната здравна каса в Пловдив - Иван Деспотов, началник на дирекция, отговаряща и за контрола на аптеките, и неговия зависещ Владимир Манев. На процедура това са чиновниците, които е трябвало да управляват възможни злоупотреби с медикаменти, само че не са го правили.

Според обвиняването основна роля в документната машинация има и фармацевт с фамилия Александров, притежател на няколко аптеки. Той е основал за една година три фантомни аптеки, които са съществували единствено на хартия, с единственото изключение, че е бил назначен по закон и асистент фармацевт.

Аптеките-фантоми били регистрирани на името на обществено слаб, който е разследван от икономическа полиция за други закононарушения.

На всеки три месеца са разкривали ново сдружение и нова атпека-фантом, с цел да не бъдат хванати в последващия надзор от НЗОК.

От базата данни на касата участниците в схемата са употребили данни на действителни пациенти и през аптеките-фантоми изписвали скъпите медикаменти за хепатит С на стойност 25-30 000 лв..

Правели се двойни поръчки - един път през настояща и един път през аптека призрак.

Така за година са били източени над 1 млн. лв., а последно изтеглената сума е била близо 90 000 лв..

Според заместник-окръжния прокурор Галин Гавраилов разкритата скица демонстрира съществени пропуски в контрола на Здравната каса. По думите на Гавраилов са осъществени две закононарушения - документна машинация и рушвет в изключително огромни размери.

Наказанията, планувани в Наказателния кодекс за тези закононарушения, са от 10 до 20 години за документното закононарушение и от 3 до 15 за подкупа.

На този стадий в ареста с предписание на Окръжна прокуратура са арестувани четирима души - Деспотов, Манев, Александров и обществено слабият Лютинов, на чието име са регистрирани аптеките-фантоми. Първоначално са задържани още двама от забърканите в схемата, само че в следствие те са освободени.

Извършени са претърсвания и изземвания на адресите на арестуваните.

Според прокуратурата “мозъците на интервенцията “ живеели в същински разкош. Деспотов имал имение отвън града и няколко първокласни автомобила.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР