С допълнителни пет милиона лева, предвидени в актуализирания проект за

...
С допълнителни пет милиона лева, предвидени в актуализирания проект за
Коментари Харесай

Столична община ще строи две нови ясли

С спомагателни пет милиона лв., планувани в обновения план за бюджет на Столичната община за 2019 година, ще бъдат издигнати две здания за яслени групи в регионите "Триадица " и "Красно село ". Това оповестиха кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по направление "Финанси и стопанска активност " Дончо Барбалов. В тези региони е открит дефицит тук-там за деца в яслена възраст.

Фандъкова и Барбалов участваха в отбелязването на Деня на родилната помощ, прочут още като Бабинден, в общинската болница Първа САГБАЛ "Света София ". Двамата участваха на ритуала "миене на ръце ", с който работещите в системата на родилната помощ си пожелават безпроблемни и бързи раждания.

В обновения план за бюджет за тази година са заложени към 21 милиона лв. за опазване на здравето, като 10 милиона лв. са за дофинансиране на общинските лечебни заведения, а останалите средства са за вложения - към 6,5 милиона лв. - лечебни заведения и ДКЦ, а към пет милиона лв. - за строителството на новите детски ясли.

Подкрепата за общинските лечебни заведения е доста значима, макар че в София има доста академични и частни лечебни заведения, сподели столичният кмет. По думите на Фандъкова общинското опазване на здравето към този момент се развива с вложенията, които се вършат, както и с подбора на управленията, което е значимо, тъй като лечебните заведения са търговски сдружения. Преди 10 години, когато закрихме здравния холдинг, който беше основан да източва средства, започнахме да работим поредно и през днешния ден към този момент "Света София " е на облага, сподели Фандъкова. Печалбата се влага в ново съоръжение, поправки и поддръжка на фрагментите. Само в тази болница сме вложили към 1,5 млн. лв. общински средства, а общо 2,5 млн. лв. - дружно с стратегиите, за които болничното заведение е кандидатствала и ние сме подкрепили, добави кметът на София. Направена е цялостна реорганизация на три отделения в болничното заведение. Събитието през днешния ден стартира с обиколка на напълно обновеното поделение по хирургия на млечната жлеза, като Столичната община е финансирала ремонта с 250 000 лв..

В общинската стратегия за медицински сестри ще бъдат включени и стипендии за подготовка на акушерки, заяви Фандъкова. Идеята е квалифицираните фрагменти да работят в общинските лечебни заведения. А акушерките и лекарите от общинската болница, участвали през днешния ден на събитието, считат че днешният ден е специфичен, тъй като няма по-специална и красива работа от това да посрещаш новия живот. На ритуала "миене на ръце " участва и дребната Михаела, която е единствено на 50 дни. Тя е третото дете на акушерка, която счита своята работа за предопределение.

В двете общински АГ лечебни заведения за предходната година са се родили 4758 бебета, а в "Света София " от началото на тази година - 140 бебета. Директорът на болничното заведение Гергана Коларова не се тормози от по-ниската раждаемост през последните години, тъй като по думите ѝ това не е единствено народен развой, а е присъщ за цяла развита Европа. За нея е значимо родилките да се усещат добре в болничното заведение, да излизат щастливи, със здрави бебета, и да имат предпочитание да родят още веднъж.

,,По отношение на обновения план на бюджет на общината стана известно, че е повишен бюджетът за пазаруване на нови метровлакове за третата линия на метрото - по оперативната стратегия се доставят 20 влака, предложенито е да бъдат купени още 10 влака, с цел да може при стартирането на третата линия да се обезпечи задоволителна периодичност на влаковете и качество за пътниците'', изясни Дончо Барбалов.

За 2018 година осъществяването е 100 % на приходите, сподели той. Най-големите доходи са от налог "недвижими парцели ", налог за възмездно придобиване, налог "моторни транспортни средства " и такса "смет ".

Друга смяна е завишаване на средствата за отчуждаване на парцели, като в първичния вид парите са били осем милиона, в този момент се предлага да са 10 милиона лв.. Те се насочват към обекти, които следва да бъдат финализирани през актуалната и идващите години, сподели Барбалов. По думите му стремежът е оптимално близко да е капиталовото желание с процеса на отчуждаване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР