С допълнителни 6 млн. лв ще бъде подпомогнат лозаро-винарският сектор

...
С допълнителни 6 млн. лв ще бъде подпомогнат лозаро-винарският сектор
Коментари Харесай

Допълнителни 6 млн. лева получава лозаро-винарският сектор

С спомагателни 6 млн. лева ще бъде подкрепят лозаро-винарският бранш по изключителната помощ, избрана от Европейската комисия за пригаждане на земеделските стопани, наранени от икономическата рецесия след спора сред Русия и Украйна. Това съобщи заместник-министър Стефан Бурджев по време на среща с изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по лозата и виното (ИАЛВ) Георги Тодоров. На срещата участваха още Дора Ненова, шеф на дирекция „ Държавни помощи и регулации “ и Нина Филипова - основен секретар на ИАЛВ. Като представители на лозарите участваха Албена Симеонова, Ваня Барбалова, Атанас Василев и Калин Иванов, които акцентираха казуса, че цената на гроздето пада, а цената на всички първични материали и материали, нужни за развъждането и поддържането на лозовите насъждения, се покачва непрекъснато.

Аграрният заместник-министър напомни, че по спешната мярка, която Европейската комисия дефинира за подкрепяне на земеделския бранш, с бюджет от 500 000 000 евро, за България е планувана помощ от 10,6 млн. евро, с опция тази помощ да бъде увеличена с национални средства до 200% или общо 62 млн. лв..

Заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев уточни, че планът на наредбата, която урежда изискванията за подкрепяне, сега е на стадий на публично разискване до 7 юли, а помощта би трябвало да бъде изплатена до 30 септември.

Той посочи, че досега на производители на винено грозде са изплатени 4 млн. лв. по Ковид помощта. Заместник-министър Стефан Бурджев посочи, че следва бранш „ Земеделие “ да бъде подкрепят с спомагателни средства по отношение на рецесията в Украйна По време на своята аудиенция в Изпълнителна организация по лозата и виното, заместник-министърът се срещна с изискванията на работа в Изпитвателна лаборатория, профилираната администрация и обща администрация.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР