С допълнителни 51 млн. лева се увеличава бюджетът за преработвателни

...
С допълнителни 51 млн. лева се увеличава бюджетът за преработвателни
Коментари Харесай

Още 51 милиона лева по програма за развитие на селските райони

С спомагателни 51 млн. лв. се усилва бюджетът за преработвателни предприятия по подмярка 4.2 от Програмата за развиване на селските региони ( ПРСР 2014-2020 г.), оповестиха от Министерството на земеделието и храните.

Ведомството показва за публично разискване план на заповед за изменение на Насоки за кандидатстване по подмярка 4.2 " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули " от мярка 4 " Инвестиции в материални активи " от Програмата, с която се усилва бюджетът на процедурата от извършеният през 2021 година банкет на планови оферти.

След изработен разбор от Управляващия орган (УО) на ПРСР 2014-2020, чийто началник е заместник-министър Таня Георгиева, за остатъчните средства по подмярката е открито, че е генериран свободен финансов запас. Целесъобразно е той да бъде употребен за подписване на спомагателни контракти с преработвателни предприятия.

Остатъчният размер на финансовите средства обезпечават опция на Управляващ орган на Програмата да усили бюджета на процедурата с 50 979 648,27 лв. обществени средства (Европейски аграрни фонд за развиване на селските региони и народен бюджет), което разрешава подписване на административни контракти по 65 планови оферти. Това са планове на преработвателни предприятия, които са минали през всички стадии на оценка по процедурата и са получили сред 43 и 23 точки по критериите за оценка. Те дават отговор на всички критерии за даване на финансова помощ по процедурата.

С препоръчаното въодушевление, общият бюджет на процедурата се усилва на 477,2 млн. лева, което обезпечава опция за подписване на контракти с всички планови оферти, които дават отговор на критериите за допустимост и финансиране по процедурата.

Сключените спомагателни контракти по тези планови оферти и тяхното осъществяване до 2025 година ще подкрепи реализиране на задачите на ПРСР 2014-2020, в частност на подмярка 4.2. " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули ".

Чрез осъществяване на дейностите и вложенията по тези планове ще се подтиква процесът по възстановяване на цялостната активност, икономическата успеваемост и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната индустрия. Финансирането ще способства за модернизиране на индустриалните процеси посредством въвеждането в употреба на нови и модерни машини и технологии, подпомагащи и действия по стабилно и цифрово икономическо възобновяване на предприятията.

Приемът на планови оферти по подмярка 4.2 " Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански артикули " стартира от 17 май 2022 година, сочи информация в интернет страницата на ведомството. Процедурата планува банкет на планове с капиталова стойност до 300 000 евро по подмярката, която е част мярка 4 " Инвестиции в материални активи " от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР