С договори за общо 511 хиляди лв. за периода от

...
С договори за общо 511 хиляди лв. за периода от
Коментари Харесай

Над половин милион лева изхарчени в Община Благоевград по непрозрачна схема

С контракти за общо 511 хиляди лева за интервала от началото на 2018 до края на май 2019г. Община Благоевград е измежду първенците в страната по изхарчени пари за осведомително и медийно обслужване.
Това демонстрират данни от изследване измежду регионалните градове в страната на фондация „ Антикорупционен фонд " (АКФ). От всички 27 общини единствено 14 показаха в цялостен размер желаната от нас информация. Въпреки че Благоевград отстъпва по бюджет на първенеца в класацията (Варна със 740 хиляди лева.), дейностите на югозападната община заслужават внимание поради непрозрачното разходване на средствата.

В края на 2017 година общината записва дъщерното сдружение „ Благоевград Фест " ЕООД и подписва с него три контракта за медийно обслужване. Компанията е 100% благосъстоятелност на общината и е единственото сдружение, с което има подписани сходни контракти за интервала от началото на 2018 до края на май 2019г. Не е известно дали „ Благоевград Фест " ЕООД разполага с техническия и кадрови капацитет, с цел да прави сходни услуги, или разчита на подизпълнители в лицето на редица медии.

При информация в Търговския указател АКФ откри, че общинското сдружение има подписан контракт за осведомително обслужване с компанията издател на онлайн вестник „ Струма " на стойност 14 400 лева Същата информация сподели и контракт с сходен предмет на активност на стойност 3 600 лева сред „ Струма " и Община Благоевград, макар че сходен не попада в листата възложен на АКФ от общината.
След основаването на „ Благоевград Фест " общината към този момент не влиза непосредствено в договорни връзки с медиите, а преразпределя към тях суми посредством общинското сдружение. По този метод общината заобикаля задължението си да разкрива медиите, с които подписва контракти за осведомително обслужване, както и задължението си да приложи спортните процедури по Закона за публичните поръчки (ЗОП), при съществуване на предпоставките за това.
„ Налице е извънредно притеснителна скица с редица негативи за обществения интерес. С решението да неглижира отговорностите си за бистрота на медийното отразяване, както и отговорностите си по Закон за обществените поръчки, Община Благоевград заобикаля гаранциите за конкурентност и за оптимално дейно и транспарантно разходване на обществени средства, които закона предпоставя, " сподели Бойко Станкушев, шеф на АКФ.
„ За страдание виждаме сходни опити за заобикаляне на Закон за обществените поръчки освен на локално, само че и на централно равнище. По същата скица Агенция „ Пътна инфраструктура " налива милиони в бюджета на държавното сдружение „ Автомагистрали " ЕАД вместо да организира транспарантни тръжни процедури за градежа и поддръжката на пътищата ни ".
Община Благоевград подписва с „ Благоевград Фест " ЕООД три контракта:
през март 2018 година на стойност 199 186,56 лева за период от 12 месеца
на 05 март 2019 година на стойност 91 824 лева със период до края на годината
през април 2019 година е подписан еднакъв контракт със период до края на 2019г.
Предмет на договорите е „ осведомително и медийно обслужване на Кмета и Общинска администрация Благоевград " или по-конкретно: директно отразяване на събития и инициативи; интервюта; създаване на материали за инфраструктурни, публични и културни проекти; интернационална интензивност на кмета и администрацията.
Сред критериите за избор на сътрудници съгласно самата община е и „ правилното отношение на съответната медия ".
Общините следва да разгласяват и в локални издания решенията и нормативните актове, които одобряват. Според АКФ, сами по себе си, договорите за осведомително обслужване не са притеснителни. Тревожен, обаче, е фактът, че договорите не са обществени и не е известно на кои медии какво се разпорежда и против какви суми.
„ Гарантират ли дейностите на общината медийната независимост и конкурентната медийна среда? Дали не се заплаща на медии за да се въздейства на публичното мнение? И дали по-горното „ правилно отношение " не е в действителност медиен комфорт? Тези въпроси са още по-важни в този момент, няколко седмици преди локалните избори, " сподели Станкушев, който с изключение на шеф на АКФ е и дълготраен публицист.

Екипът на АКФ прегледа и други контракти, налични на интернет страницата на Община Благоевград. Отново на „ Благоевград Фест " през май тази година е предоставено против 36 000 лева „ образуване на PR и Фейсбук рекламни акции, правене на рекламни материали, изявления и фотозаснемане на проведените от Община Благоевград през 2019 година начинания ".
На същото общинско сдружение е предоставено и „ образуване на пътувания в страната и чужбина, обезпечаване на самолетни билети за потребностите на общинската администрация Благоевград, хотелски резервации/настанявания, образуване на мероприятия за потребностите на Община Благоевград ". Всичко това на стойност 350 000 лева

Друг любопитен факт е отхвърли на Община Благоевград да ни даде копия на подписаните контракти за осведомително обслужване от интервала преди регистрирането на общинското сдружение - за 2015, 2016 и 2017 година - както и да отговори на свързани с тези контракти въпроси.
Предоставени са единствено договорите с Българска телеграфна агенция, единственият медиен сътрудник изразил единодушие за откриване на информацията. Отказите на другите медийни сътрудници и на общината са стимулиран с правото на комерсиална загадка. АКФ отнесе въпроса до Административен съд - Благоевград. Съдът се произнесе, че е налице надделяващ публичен интерес и договорите следва да са обществени. Общината апелира и следва съвещание на Върховния административен съд през декември тази година.

Екипът на АКФ обработва получените данни от всички регионални градове и ще оповести резултатите в най-кратък период. Често проблематични не са единствено сумите, които общините заделят за „ осведомително обслужване ", а изискванията в самите контракти, в това число клаузи за наложително положително отразяване работата на общинската администрация.

Очаквайте продължение по тематиката.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР