С добра тазгодишна реколта напълниха половинвековните бъчви в единствената у

...
С добра тазгодишна реколта напълниха половинвековните бъчви в единствената у
Коментари Харесай

37 000 литра вино наляха в „Евксиноград“

С добра тазгодишна годишна продукция изпълниха половинвековните бъчви в единствената у нас държавна маза в държавната резиденция „ Евксиноград ”. Добивът е 670 кг от 104 дка държавни лозя с добра захарност от 21.5 до 22.5 %, уточни за „ Труд ” основният технолог Нели Тодорова.

 бъчви, евксиноград

Гроздоберът тази есен завършил по-късно от нормалния с 2-3 седмици, само че са налели вино до горе в бъчвите от 550 и 2168 л на две равнища подземен. Сортовете са бели –траминер, немски ризлинг, шардоне, мускат отонел и фамозната Врачанска теменуга, която дава Врачански мискет- обичаното вино на Тато. А от предната годишна продукция елексирът е приключил най-бързо – още през юли. След него държавници и туристи изпили и аления мискет.

В резиденцията вършат и два типа ракия – млада и аварийна, които като виното се вършат единствено от грозде, а захарта е неразрешена. Избата изкупува димят и юни блан, от които се залага екстракт за фамозния „ Евсиняк ”- 10 –и двайсетгодишен отлежал коняк. Негов основател е един от първите шефове на маза „Евксиноград“ Леонид Лукианов. Първият началник на винарната е Янко Забунов, а идващият след него Христо Георгиев е написал първия учебник по лозаро-винарство в България.

И тази година се чака от масивите на Министерски съвет край морето да излязат към 35-37 тона вино. Както е известно, в Евксиноград-почивната база на властта, се намира първата царска и последната държавна маза у нас.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР