С до 5% ще намалее цената на руския природен газ

...
С до 5% ще намалее цената на руския природен газ
Коментари Харесай

С 5% намалява цената на руския природен газ за България

С до 5% ще намалее цената на съветския природен газ за България, разгласи в Министерството на енергетиката министър Теменужка Петкова.
Тя заяви, че в петък са завършили договарянията сред българската страна и "Булгартрансгаз " и са направени промени в контракта сред двете страни.
След завършване на договарянията е решено да бъде изменена входната точка на доставка с "Булгартрансгаз " и тя към този момент да е "Странджа " 2.
"Финансовите разбори демонстрираха, че посредством тази смяна българските консуматори ще спестят над 80 мнл. лева годишно и ще има понижаване на цената на природния газ с към 5% ", сподели министър Петкова.
Вече са направени проби за връзката и от 1 януари точката за доставка ще бъде изменена на "Странджа " 2.
Владимир Малинов, изпълнителен шеф на "Булгартрансгаз ", заявява: "Готови сме да поемем съветския газ от новата точка - "Странджа " 2. Днес се подписва съглашение за междусистемна съгласуваност ".
Той бе безапелационен, че поради смяната няма да има спънка за доставките на газ от България за Гърция и Северна Македония.
Заради смяната пък всички количества газ ще бъдат доставени през Турция, вместо през Румъния, стана ясно още от специалистите.
Николай Павлов, изпълнителен шеф на "Булгаргаз ", бе безапелационен, че новата точка на доставка стартира от 1 януари.
Владимир Малинов разяснява и обстановката с Газовия хъб "Балкан ". Считано от 2 януари Газовият хъб "Балкан " е подготвен да показа платформа за двустранна търговия, която ще разреши да се либерализира природния газ в България и всички покупко-продажби ще се правят на платформата, поради което търговците на природен газ ще могат да се възползват от по-добри финансови и стопански условия, резултат ще има и за крайните консуматори на природния газ.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова даде доклад и какво се случва със строителството на "Балкански поток ".
"Върви с ускорени темпове, работи се на 150 км трасе - разграничено на три сектора, доставени 17 539 тръби - за 215 км от трасето, работи се даже и сега на терен ", сподели тя.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР