С до 5% се очаква да поскъпнат билетите на автобусите

...
С до 5% се очаква да поскъпнат билетите на автобусите
Коментари Харесай

Билетите за междуградските автобуси поскъпват с 5%

С до 5% се чака да нарастнат билетите на рейсовете от общинската пътна мрежа с влезлите в действие нови екотакси за камиони и рейсове. Това заяви ръководителят на Съюза на автобусните превозвачи Васил Пиронков пред БНР.

Задължителни колани в рейсовете, както и видеорегистратори, които да снимат протичащото се вътре в транспортните средства плануват още промени в преходните и заключителни разпореждания на Закона за пътищата. Вносителите на поправките са двама депутати от ГЕРБ - Александър Ненков и Станислав Иванов. Причината за предлагането им е нещастието край Своге, при която починаха 17 души.

Според специалисти - нямаше да има толкоз доста жертви, в случай че пасажерите в рейса имаха колани. Зад измененията застава и министър председателят Бойко Борисов, който съобщи, че "повече взаимни отстъпки няма да има ".

Въпреки несъгласието на част от превозвачите обстановката след Своге постанова въвеждането на радикалните ограничения, твърди един от вносителите - Александър Ненков. Според него това би предотвратило някоя възможна злополука.

Според Съюза на автобусните превозвачи законът ще бъде "неработещ от самото му основаване ". "Ще осъществим едни популистки, политически задължения, които в последна сметка няма да доведат нито до по-малка смъртност, нито до по-голяма сигурност на пасажерите ", настояват от съюза.

Предвижда се превозвачите да имат 6-месечен гратисен интервал, с цел да оборудват рейсовете си с колани. След приключването на този интервал те ще бъдат глобявани. Санкцията за водач на рейс без колани ще бъде 500 лв., а за компанията - транспортьор - 3000 лв.. 1500 лв. ще бъде санкцията за неналичието на видеорегистратор. Изключение ще се прави единствено за рейсовете, които правят транспорт на къси дистанции до 30 км, защото в тях е позволено да има правостоящи. При повече от старите рейсове коланите няма да бъдат ефикасни и няма да дават отговор на никакви правила за сигурност, считат от Съюза на автобусните превозвачи.

Според Пиронков най-големите наказания за неспазване на закона би трябвало да бъде за пасажерите, които са в нарушаване. По думите на Георги Свиленски от Българска социалистическа партия по-сериозен е казусът дали старите рейсове - 60 на 100 от всички, ще могат да отговорят на новите условия. Патриотите също оповестиха, че имат запаси към концепцията. Затова от Вътрешна македонска революционна организация оферират старите рейсове да се изведат от употреба.

Предвижда се още смяна в теоретичния и практическия изпит на кандидат-шофьорите. Специални видеа ще слагат в действителна обстановка курсистите по доктрина, а практическият изпит ще се организира на три стадия - на образователни площадки или полигона, в града и извънградско.

Промените в Закона за пътищата плануват от 1 януари идната година да бъде въведена смесена тол система. За леките коли ще се изискват електронни винетки, а за тежкотоварните - тол такса на база изминато разстояние. Парите от тези такси няма да отиват за общински пътища.

Според Халил Летифов, ръководител на транспортната комисия в Народно събрание, поправките в Закона за пътищата ще станат факт до края на месеца. По думите му ограниченията няма по какъв начин да останат неприложими, само че в действителност ще провокират усложнения при превозвачите. Той е на мнение, че би трябвало да се откри финансов механизъм да се подкрепят дребните компании, за които измененията в Закона за пътищата ще се отразят много съществено. Дори добави, че някои от водачите може да бъдат изправени пред банкрут.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР