С до 2 лева на килограм е повишена цената на

...
С до 2 лева на килограм е повишена цената на
Коментари Харесай

Очаквано: свинското поскъпна с до 2 лева на килограм

С до 2 лв. на кг е нараснала цената на свинското в магазините, сподели инспекция на „ Марица “. Поскъпването е от началото на тази седмица, а търговците на дребно настояват, че и те самите били неприятно сюрпризирани. Някои към този момент обират гнева на клиентелата. Пред очите ни в един от магазините купувачка се отхвърли от поръчаната стока, чувайки какъв брой коства, а друга пристигна до щанда, с цел да върне плик с към този момент премерени пържоли, преди да е отишла на касата.

Най-чувствително е покачването при каймата на една от най-популярните компании в района. До предходната седмица тя се търгуваше за малко над 7 лв. на кг, до момента в който в този момент е 9,35 лв. единствено осолена или 9,75 лв. - омесена с повече подправки за скара или бабекова. Месото за готвене, което струваше също към 7 лв., към този момент е 8,55-9,00 лв.. Беконът и котлетите с кост са по 7,80 лв., при досегашни цени с лев по-ниски.

Такава смяна забелязахме и в огромните вериги, където за разлика от различен път промоции на месо съвсем няма.

„ То се знаеше, че това ще последва след приказките за чумата “, разясняват пазарджиклии, като не крият подозренията си, че заболяването е била измислена, с цел да се оправдае чисто спекулативно повдигане на цените.

Почти всички производители от района, които потърсихме, отхвърлиха да разискват с кореспонденти тематиката. Като по спогодба акцентираха, че шефовете им били в отпуск и се оказа, щели се върнат чак след две седмици.

По-отзивчиви бяха единствено от компания „ Гаро М “, която е преработвател и няма лични комплекси с животни. Според чиновници протичащото се нямало нищо общо с чумата и нямало по какъв начин да се избегне повишаването, откакто токът за бизнеса е скочил с 20 на 100, а суровината от фермите - с 10-20%. Странно, само че птицефермите и кравефермите очевидно не са оскъпили стоката си, въпреки и те да заплащат киловатите по същата цена. Поскъпването е единствено при свинското.

Прогнози какво ще последва оттук насетне никой не смее да дава.

От сдружението без терзания показаха и съответни числа. При суровата кайма смяната била от 7,70 на 8,40 лв., при котлетите - от 7,20 на 7,80 лв.. Какъв марж си поставят търговците на дребно, е различен въпрос.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР