С днешната все по-напредваща глобализация всяка година угасват езици, а

...
С днешната все по-напредваща глобализация всяка година угасват езици, а
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Българският език е нашият щит

С днешната все по-напредваща глобализация всяка година угасват езици, а с тях чезнат култури, всяка осакатена и забравена дума лишава освен от националната, а и от международната съкровищница, с нея си отива част от цивилизацията. Ние сме призвани да пазим езика, тъй като нашата, българска кирилица е нашият най-ценен подарък към международното културно завещание.
Това съобщи президентът пред множеството на тържеството пред Националната библиотека „ Свети свети Кирил и Методий”.

В нашия българския език народът е откривал спасението. Не рядко преследвана и обругавана, българската книжовност се е трансформирала в наш щит, продължи президентът.

С ентусиазъм нашите предшественици отредиха най-значимото място в националния ни календар за Празник на словото и просветата. Благословени сме да имаме за настойници светци, дарили ни буквите и не инцидентно, че техните почитатели равняваме с апостоли, сподели още той.

Държавният глава се обърна и към генералния шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле, която е специфичен посетител на тържеството. Той ѝ благодари, че в днешния трогателен ден е на празника, с цел да показа неповторимия празник на един народ на духа, приел просветата, културата и писмеността за висша полезност.

Вярвам, че вашата аудиенция е самопризнание за приноса на България към международното културно благосъстояние, съобщи Румен Радев.

Убеден съм, че народ, който от епохи съзидава словото и твори светлина занапред има още какво да даде на света. Дълбок реверанс пред святото дело на българския преподавател, сподели още президентът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР