С действията си Българската агенция за безопасност на храните не

...
С действията си Българската агенция за безопасност на храните не
Коментари Харесай

Валентина Василева, ЕНП: БАБХ помага за разпространението на чумата

С дейностите си Българската организация за сигурност на храните освен че не лимитира, а спомага за разпространяването на африканската чума по свинете. Това съобщи за OFFNews водачът на Единната национална партия (ЕНП) Валентина Василева.

Тя изясни, че е останала потресена от ограниченията за справяне със болестта в бургаското село Зидарово.

" Там не е останало нито едно прасе, само че е шокиращо какъв брой непрофесионални и несъответстващи са ограниченията за стерилизация ", безапелационна е Василева.

Председателят на ЕНП е посетила селото, откакто на 13-и юли там са били евтаназирани свинете.

" Никъде по пътя нямаше табели, които да предизвестяват за нахлуване както в трикилометровата, по този начин и в 10-километрова зона от откритото огнище на заболяването. Нахвърляна бе плява, която се пръска и дезинфектира, само че това се е предписание единствено от 9 сутринта до 16 ч следобяд, като че ли след 16 часа болестта не се популяризира ", изясни Василева.

Тя описа и че напълно покрай табелата на селото е имало купчина с гащеризони, торби и боклуци на чиновниците на БАБХ, пристигнали да умъртвят прасетата.

" Целият този отпадък висеше по храстите, когато отидохме. Имало е и друга купчина в центъра на селото, която самите поданици са прибрали, макар че по разпоредба всички употребявани материали за еднократна приложимост би трябвало да бъда унищожени ", сподели още Василева.

Според водача на ЕНП в оборите на стопанствата с унищожените животни са останали плява и непочистени фекалии, а наново обезпаразитяване не е осъществено.

" Би следвало да се открият векторите и да се унищожат бълхите и кърлежите, които популяризират заболяването. Това също не е направено ", сподели тя.

Василева описа още, че напълно покрай първите къщи и единствено на 10 метра от реката са разкрили място, от което се е носила ужасна смрад.

" Избитите прасета бяха заровени едва-едва и върху им бе нахвърляна малко пръст. Хората от Зидарово са отишли с екскаватор, сами да дозаровят труповете на умъртвените животни ", изясни водачът на ЕНП.

Според нея всичко това основава условия и спомага за по-нататъшното разпространяване на болестта. Никой не е дезинфикцирал колите, а има непрекъснат поток от агрофермите за плодове и зеленчуци в района до тържищата в Бургас и Созопол. Това се случва в пика на туристическия сезон.

„ Изкривена е визията на всеки политик който си фантазира, че казусът е в фотосите и видеото, показващи действителността, а не в самата реалност. Г-жа Танева от какво се тормози – От фотосите или от чумата? Целият месарски отрасъл е на нокти поради десетките милиони загуби. Дребният производител е жертван да остане без занаят, а министърът на земеделието се тормози за 10 фотоси и две видеа. Така че, да реши дали уволняването на някакъв районен шеф ще реши казуса, откакто е пламнала цялата страна. Шефът на БАБХ си има име и се споделя Дамян Илиев. Ако някакви други причини я стопират да потърси сметка първо от него, то очевидно аргументите не са свързани нито с нейната, нито с неговата обществена активност ”, разяснява още Василева.


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР