С ден забавяне личните лекари вече могат да издават за

...
С ден забавяне личните лекари вече могат да издават за
Коментари Харесай

Безплатни PCR тестове вече има, лекари настояват за направление и за бързи тестове

С ден закъснение персоналните лекари към този момент могат да издават за. Системата към този момент работи - явно софтуерът трябваше да се настрои, изясни пред btv доктор Николай Колев – персонален доктор от то ДКЦ в Хасково. Това е стъпка напред в диагностиката, акцентира той, само че очерта и няколко казуса.
Например, няма предел на направленията, само че в случай че първият PCR на пациент е негативен, а той продължава да има симптоматика – може ли след седмица да се повтори теста ? „ Мисля, че след една седмица системата няма да го одобри. “, отговори той.
 Много скоро и с бързи проби ще се установи COVID-19 у нас, счита специалист Много скоро и с бързи проби ще се установи COVID-19 у нас, счита специалист
" Антигенните проби се оказаха нещо доста налично и позитивно. Те могат да се извършват доста елементарно. Последните данни от миналат...
От началото на пандемията мога да кажа, че над 300 души в моята процедура са показали признаци на COVID-19. От които диагностицирани и изследвани са не повече от 40. Причината е, че в продължение на няколко месеца доста затруднена беше тази диагностика, извършваше се единствено посредством възнаграждение и през системата на РЗИ, която също не е доста налична, изясни доктор Колев.
Лекарят призна изрично, че има и сега пациенти, които имат признаци на ковид, само че отхвърлят да си създадат PCR тест. Според него, такова е ситуацията и в практиките на негови сътрудници.
В 3-то ДКЦ има лаборатория, само че тя не ревизира PCR проби, „ то няма да й се заплати от НЗОК “, посочи лекарят.
Затова " идната стъпка, която би трябвало да бъде подхваната от министерството на опазването на здравето, е да се позволи на персоналните лекари да изписват посоки за бързи антигенни проби, откакто те бъдат приети за диагностициране на ковид ", акцентира доктор Колев.
 Проф. Балтов се разгласи за безвъзмездни бързи проби и 14-дневна карантина Проф. Балтов се разгласи за безвъзмездни бързи проби и 14-дневна карантина
Проф. Асен Балтов,  шеф на Пирогов и член на Националния действен щаб за битка с ковид, се разгласи за безвъзмездни бързи...
" Бързите антигенни проби би трябвало да бъдат в лабораториите, а не в самия лекарски кабинет, ние би трябвало да имаме опция да назначаваме проучването, това е значимото. " , изясни доктор Колев.
Според него това ще реши въпросът с отхвърли на пациенти да потвърдят диагноза за ковид и ще разширят кръга от лаборатории, които могат да вършат такива проучвания.
И ето един образец:

Работата в дребните обитаеми места и общини е сложна с PCR диагностиката, тъй като изисква прекосяване през така наречен референтни лаборатории, които имат контракт и опция за такива проучвания. В Хасковска област – те са две и двете са в град Хасково. Например, пациент от Ивайловград, който живее на 100 км от регионалния град – откакто получи е-направление, " той ще получи код – Национален референтен номер, който ще бъде трансфериран към съответната референтна лаборатория. На пациентът ще му се наложи да пропътува тези километри до тази съответна лаборатория, с цел да си направи теста. Ако имаше бърз антигенен тест – щеше да има опция това диагностиката да се извърши в доста по-широк кръг от лаборатории, които евентуално са и на доста по-близко разстояние до пациента от Ивайловград, изясни доктор Колев.
 Има ли терзание, че в случай че дадат на персоналните лекари бързи проби, болните от COVID-19 внезапно ще се усилят? Има ли терзание, че в случай че дадат на персоналните лекари бързи проби, болните от COVID-19 внезапно ще се усилят?
Защо към момента се бави съглашението сред НЗОК и БЛС, за това направление за какви проби за ковид да могат да изпиосват персоналните...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР