С Ден на отворените врати днес Националният музей на образованието

...
С Ден на отворените врати днес Националният музей на образованието
Коментари Харесай

22 юли - ден на две знакови годишнини за българската история и просвета

С Ден на отворените порти през днешния ден Националният музей на образованието в Габрово отбелязва 230 години от рождението на Васил Априлов.
В днешния ден на Априлов Националният музей на образованието предлага на посетителите разходка с екскурзовод за запознаване с експозицията " Благодетелят ", която споделя за приноса на Васил Априлов за основаване на Габровското учебно заведение и развиването на новобългарската култура, съобщи БГНЕС.
По случай 230 години от рождението му ще бъде открита изложбата " Реплики " с плетени картини и гоблени на габровката Надежда Лазарова. В музея са изложени редки и скъпи книги от персоналната библиотека на Априлов - 265 книги, от които можем да съдим за разнообразните ползи на габровския просветник, добави БНР.
Също през днешния ден, 22 юли, Държавен вестник чества 140 години. По този мотив ще бъде открита изложбата " Страници от историята на България в Държавен вестник 1879 - 2019 " - от 11:00 часа в Столична библиотека
Държавен вестник излиза за първи път в София на 28 юли 1879 година, в началото един път седмично, а от 1891 година – всеки присъствен ден. През първите 12 години е държавно-информационно издание, като помества публични известия, вести и телеграми от чужбина. По-късно стартират да се обнародват влезлите в действие нормативни актове – закони, укази, постановления и други, публични документи – конвенции, контракти и други, а в неофициалната му част – изявления на разнообразни правосъдни институции и други
Част от годишнините на Държавен вестник (1879-1945) в СБ са подаяние от Народното събрание през 1946 след апела да се попълни фонда на СБ, изгорен при пожара 1944. Друга част е от служебните библиотеки в Столичната община, като някои от броевете са с надпис за софийския градоначалник.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР