С демонстрация как са тъкали на „разбой” нашите баби, започнаха

...
С демонстрация как са тъкали на „разбой” нашите баби, започнаха
Коментари Харесай

Информационният център в Банско - своеобразен форум на банската култура

С проява по какъв начин са тъкали на „ разбой” нашите баби, започнаха Културните вечери „ Традиции и изкуства” в Банско. Успешният формат се организира за четвърта поредна година с семейството на Посетителския информативен център в курорта и съдействието на Музеен комплекс – Банско и Читалище „ Никола Вапцаров”, оповестиха от Община Банско.
В продължение на повече от два месеца, по време на дейния летен сезон, жителите и посетителите на планинския град, имат опция да се допрат до позабравените български занаяти, обичаи и обичай. Те ще могат и да се включат в проведените демонстрации и да научат позабравени към този момент занаяти и умения - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони, бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, направа на сувенири от тъкани, везане на гоблени, проява на българска бродерия и дърворезба.


Демонстрациите се съпровождат от осъществяванията на фолклорните сформира от всички обитаемоте места на територията на община Банско, които придават спомагателен нюанс на вечерите.
За запалените по националните песни и танци, в читалище „ Никола Вапцаров” още веднъж ще се организират уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по национални танци. Така тръгвайки си от Банско, гостите на града да могат да се похвалят с научена достоверна банска ария или някое обичайно хоро.

Посещавайки проведените от Музеен комплекс - Банско еднодневни турове до археологически комплекс „ Свети Никола”, късно антична цитадела „ Ситан Кале” и инфотуровете в комплекса, любознателните гости на курорта ще могат да се допрян до богатото културно-историческо завещание на региона. А просветителните интерактивни игри „ Деца в музея " подаряват на децата мемоари за едно незабравимо лято в Банско.
Множество локални създатели преобразяват фоайето на Посетителския информативен център, организирайки изложения на тематики живопис, графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.
Не са забравени и почитателите на киното. В ПИЦ – Банско ще се прожектират разнообразни филми за Банско и банските дейци, представители на духовния и книжовен свят. Всичко това ще бъде разполагаем на любопитните гости от 6 юли до 8 септември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР