С декларацията си към Украйна по въпроса за статута на

...
С декларацията си към Украйна по въпроса за статута на
Коментари Харесай

Бесарабски българи: Ще оцелеем и без България

С декларацията си към Украйна по въпроса за статута на Болградския регион българският парламент не изписа вежди а извади очи. Такава позиция изрази бесарабската българка Райна Манджукова, която е и някогашен ръководител на Държавната организация за българите в чужбина. Тя разгласява във фейсбук коментар под заглавие " Ще оцелеем и без България... ", в който споделя огорчението на сънародниците ни:

Преди повече от 20 години един банатски българин ми сподели нещо, от което доста ме заболя. Бях одеве постъпила в Агенцията за българите в чужбина, когато ме изпратиха в комантировка в Банат, на празника на Стар Бешенов. Годината бе 1993, тъкмо-тъкмо България беше почнала същински да опознава сънародниците си в околните и далечни страни, стартира да работи основаната предната година организация за българите в чужбина, влезе в действие Постановление на Министерски съвет 103... Изобщо обрисуваше се един сериозен интерес към българите в чужбина от страа на страната. И на фона на този оптимизъм внезапно чух: " Оцелели сме без България 300 години, ще оцелеем и още 300... " Няма да разясня мотива, провокирал тежките думи. Дори не съм доста сигурна и дали го помня. Но помня болката, която усетих.

Болката беше двойна. От една страна, стана ми обидно, че ето, България толкоз прави, пробва се, а среща непризнателност. От друга обаче разбирах, че в съответния случай бешеновци имат право, и че аз, като българка от една друга чужбина, освен че мога да ги схвана, само че и съм солидарна с тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР