С декларация от днес, 11 общински съветници от Белоградчик, заедно

...
С декларация от днес, 11 общински съветници от Белоградчик, заедно
Коментари Харесай

11 от 13 съветници в Белоградчик искат оставката на кмета, той отказва

С декларация от през днешния ден, 11 общински съветници от Белоградчик, дружно с ръководителя,  обявиха, че снемат доверието си от кмета Борис Николов и го приканват неотложно да подаде оставката си, заяви шефът на локалния парламент Боян Минков.

„ До настояването за оставката се стигна след няколкомесечно напрежение сред кмета и органа за локално ръководство, подбудено от отводите на градоначалника да даде достоверна и изчерпателна информация за финансите на общината, задлъжнялостта ѝ и изоставянето на всевъзможни дейности за спасяването на болничното заведение в града “, показва той в прессъобщение до медиите.

Другият сериозен мотив за напрежението бил подбуден от неплащането на личните отговорности на общината за локални налози и такси. „ Като в това време против жителите с задължения на същото съображение, се образуват изпълнителни каузи, което съгласно съветниците жестоко нарушава съществени правила на администрацията като правда, обективност и безпристрастност “, добавя Минков.

Аctualno.com се свърза с кмета за коментар по поисканата му оставка. Ето целия ни диалог с него във тип на изявление.

Г-н Николов,11 съветника са поискали оставката ви с претекстове - няколкомесечно напрежение сред Вас и Общинския съвет поради непредоставяне на достоверна информация за финансовото положение на общината, самата тя имала неплатени локални налози и такси, а против жителите с задължения се образували изпълнителни каузи, което съгласно съветниците жестоко нарушава съществени правила като правда, обективност и безпристрастност. Какъв е вашият коментар?

Абсолютни нелепости са това. Сигурно си давате сметка за нашите налози. Данък здания сме си " завъртяли ", " превъртяли " - от " единия джоб в другия ". Даже това не е вярно - от единия вадиш и отново слагаш там. Не сме „ превъртяли “ такса боклук. Причината за това е, че от 2011 година сметките са ни блокирани от арбитър реализатор до ден-днешен. Тогава заварих 8,6 млн. лева недостиг в общината. Сега ни е към 6,2 млн. лева Ние не можем в брой да ги " превъртим ", а би трябвало да ги преведем по банков път - от едната счетоводна сметка в другата. Другата обаче е блокирана. 11 години работим единствено с пари в брой, които влизат в касата - от разнообразни услуги, от билети и така нататък С тях оперираме - плащаме заплати, ток, всички разноски. Трябва свободни пари да „ превъртим “ и за такса боклук. Това никого не ощетява. Даже ние имаме интерес да имаме нужните средства и да ги " превъртим ", тъй като Министерството на финансите следи този индикатор - % на събираемост на налози. А ние по този начин от немай къде си понижаваме %, тъй като нямаме оборотни средства.   

А за физическите лица?

Няма друга община във Видинска област, която по подобен правилен метод да събира налози и такси. Започнахме печатане на известия до всички физически лица какви налози дължат на общината. До към 15 март те ще бъдат изпратени. Като изтече срокът за заплащане на налога, започваме да им звъним по телефони. Задължително пишем по едно уведомително писмо, в което им обясняваме, че в случай че не преведат до 1 месец тези средства, ще бъдем принудени да ги дадем на арбитър реализатор. Каним ги на диалози. И все пак, чакаме месец-два, пишем акт, както би трябвало по закон, връчваме го на всеки. Има 14 дни законов период за изчакване и в случай че не реагират, тогава ги даваме на арбитър реализатор Стефан Нинов. Другите общини завеждат изпълнителни каузи. Например община Видин на всеки човек начислява 200 лв. адвокатски хонорар и утежнява картината на длъжника. Ние това не го вършим. Договорили сме се със арбитър изпълнителя на съображение нашето писмо и приложения акт той да стартира да събира тези пари. Като пристигна човек и виждаме, че е в затруднено положение, подписваме спорразумение за разсрочено заплащане. Влизаме в ситуацията на всеки човек. Никого не сме принудили. Обикновено тези хора обаче, които не си заплащат, имат отговорности също към Национална агенция за приходите и към други кредитори. И като отиде настояването до арбитър изпълнителя, той по закон начислява и другите вземания. И в случай че има 200-300 лв. да дава на общината, може да станат доста повече общо. Това е механизмът. По-коректно няма по какъв начин да стане.

Общинските съветници са 13, като от тях 11 са се подписали под искане за оставка, по какъв начин по този начин?

Председателят ги е викал един по един да се подписват в кабинета му. После 2-3-ма ми се извиняват.

Какъв е политическият състав на Общинския съвет?

Българска социалистическа партия са 5-ма и са в коалиция с още 2-ма от " ВОЛЯ ". Други трима са от ГЕРБ и трима от Демократическата партия.

Смятате ли да си подадете оставката?

О, боже, по какъв начин по този начин!? Това даже не ми минава през мозъка. По най-коректния път ръководя общината. Чудеса направихме за последните 10 години.

В ЗМСМА са категорично посочени случаите, в които на кмет се приключват пълномощията и искане на оставка от болшинството в Общински съвет не е измежду тях. Но по какъв начин смятате да работите отсега нататък с Общинския съвет, тъй като без положително взаимоотношение няма и положителни резултати?
Белоградчик остава без болница, изследват медицински чиновници от Видин
Случаят Белоградчик: всеобщо лекари напущат лечебното заведение в града, без 4-мата лекари обаче болничното заведение не може да работи. Обмисля...
Прочети повече
Ще публикуваме в уеб страницата кой и за какво гласоподава срещу и да му се търси сметка. Аз това, което предлагам, е в полза на общината и жителите й. Каквото желаят, това да вършат. На мен това ми е 4-ти мандат. Досега няма едно заведено дело против мен, камоли да съм наказан. Имаме всяка година до 5 проверки. Два пъти планови идват от Сметна палата, АДФИ идва на планови. Освен това ядрото на тези съветници са 10 година против мен, тъй като изгубиха едни благинки. Пускат сигнали защо ли не - до АДФИ, до Комисията по корупцията в Народно събрание, до министър председател, до президент. Само до папата не са писали. Последните 4 години е по този начин. Идват, ревизират, смеят се и си отиват.

На съветниците, с които дружно сте се явявали на избори - Българска социалистическа партия, какво им е мнението?

Те са го подписали, звънят ми и се извиняват. Председателят Боян Иванов е от моята група. Аз съм го направил ръководител. Тук има дълбоки проблеми, които не желая да разясня.

На какво се дължи това отдалечаване с хората, с които сте били дружно на избори?

По финансови аргументи. Като няма спекулация - всеки си е правил сметка, че ще стане милионер, като стане консултант. Обаче не се случва.
Виолета Радомирска като Кармен: Желанието и животът са по-силни от всичко (ВИДЕО)
Светът не избра Белоградчишките скали за едно от новите седем чудеса, само че режисьорът Пламен Карталов трансформира естествения фон на скали...
Прочети повече
В последна сметка имате към 6,2 млн. лева, само че кой е най-големият заемодател на общината?

Една компания за чистотата - " Еко Титан ". Аз ги заварих с 63 контракта с общината за най-различни неща. Сега имаме единствено един. Паднаха всички, оборихме някои, другите изтекоха. Сега имаме единствено за непорочност, тъй като не можем да се организираме сами да чистим, че кметът преди мен в 2011 година продава БКС-то на тази компания - с техника, съдове, с парцела. Градът ни е дребен и не можем да преминем към лично събиране на отпадъците, тъй като са ни нужни пари за пазаруване на съдове и техника. На тях в този момент изискуем към 5,8 млн. лв. с лихви, такси и така нататък

От тази компания са запорите, по този начин ли?

Основно от тях. Има и други по-малки.

Но за какво отново тя ви прави сметосъбирането, в случай че тази активност се разпорежда по Закона за публичните поръчки и бихте могли да изберете различен реализатор?
Белоградчик и Княжевац се готвят за най-големия интернационален събор на Балканите
На Граничен контролно-пропусквателен пункт " Връшка чука " се организира работна среща на членовете на смесената Съборна комисия от страна на община Белоградчик и община Княже...
Прочети повече
Преди 3 година обявихме процедура по Закон за обществените поръчки. Сложихме убийствени цени. За цялата община почистването е 29 000 на месец. Процедурата беше през юли месец и те до последно споделяха, че няма да се явят на такава цена, тъй като по-рано са получавали към 35 000 лева на месец. Тогава накарах една служителка да му звънне и да му каже, че има още една компания участник и той в 5 без 5 донесе оферта.

Подвели сте го, по този начин ли?

Добронамерено го подведохме и той, с цел да не загуби, тъй като има хора, техника, база - какво ще ги прави, подаде оферта. Ние сме във война 10 години с него. Тук сме като в някакъв цирк. Говорят се някакви небивалици, ние опровергаваме, потвърждаваме противоположното. И като похлупак на всичко беше днешната декларация. Веднага са разбрали хора, пристигнаха хора при мен, желаят да събират подписка в моя поддръжка. Спрях ги. Едната е финансова причина за всичко това, другата е мъчително предпочитание на един човек да стане кмет.

Председателя ли визирате?

Да.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР