С дефиле на участниците започна 22-рият Международен фолклорен фестивал Велико

...
С дефиле на участниците започна 22-рият Международен фолклорен фестивал Велико
Коментари Харесай

Фолклорна фиеста с много гости от чужбина във Велико Търново

С дефиле на участниците стартира 22-рият Международен фолклорен фестивал " Велико Търново ". Тазгодишното издание събира посетители от Аржентина, Колумбия, Панама, Грузия, Египет, Източен Тимор, Монголия.

Началото на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново е сложено през 1998 година и вечe е събитие, трансформирало се в традиция за културния живот на остарялата столица. Фестивалът се организира под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Министерство на културата.

На сцената в парк " Марно поле " тази година ще излязат и реализатори от Аржентина, Грузия, Египет, Китай (Вътрешна Монголия), Колумбия. Разбира се, ще има ансамбли и танцови сформира и от България. Това са великотърновските " Искра " и " Търновче " и " Сидер челник " от Г. Оряховица.

" Заедно с Националния фолклорен отбор " Сохаг " от Египет във В. Търново ще дойде и техният зам.-министър на културата Мохамед Атва. Той ще остане в града от самото начало дружно с ансамбъла. За страдание изпълнителите от Източен Тимор, които обявиха присъединяване, са възпрепятствани да дойдат, заради върлуваща в страната им жълта тресчица ", разясни пред " янтра Днес " основателят на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов.

Над 350 участници, като 200 от тях са задгранични реализатори, ще се показват във фолклорната фиеста това лято. Във фестивалната стратегия са заложени 16 концерта. 8 от тях ще са в Летния спектакъл в остарялата столица с начало 20 ч., а 8 ще са в градовете Добрич, Севлиево, Трявна, София и др.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР