С четири медала се завръща българският отбор по химия от

...
С четири медала се завръща българският отбор по химия от
Коментари Харесай

С четири медала се завръщат младите химици от международната олимпиада

С четири медала се завръща българският тим по химия от Международната менделеевска олимпиада, която се организира в беларуската столица Минск сред 22 и 29 април, оповестиха от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки (СООПН).

Тази година всеки от българските представители има свое отличие. В надпреварата участваха рекорден брой страни – 22. Общо 130 възпитаници взеха присъединяване в интернационалната олимпиада. Българите се отличиха с три сребърни и един бронзов орден. Четиримата с награди са:

Евгени Стателов, 11 клас, ЕГ - Пловдив - сребърен орден и специфична премия в практическия кръг;
Петър Христов, 12 клас, СМГ - сребърен медал;
Денислав Станчев, 12 клас, ПМГ - Велико Търново - сребърен медал;
Камен Петров, 11 клас, НПМГ - София - бронзов орден.

Ръководители на тима са Христо Чанев, който е доцент във Факултета по химия и фармация на СУ " Св. Кл. Охридски ", и Даниела Цекова – гл. ас. лекар в същия факултет.

Международната менделеевска олимпиада по химия се провежда за възпитаници от 10 до 12 клас. Тя се организира от 1992 година, като до 1997 година е била единствено в Русия. От 2016 година се организира към този момент и в страните от някогашния Съветски съюз. От 2004 година във формата на олимпиадата са включени България и Румъния. Малко по-късно и Македония, Молдова и Унгария.

Традиционно участниците в тима са учениците, класирали се на първите 4 места в Националната олимпиада по химия и запазване на околната среда. България ще взе участие и в 50-ото юбилейно издание на Международната олимпиада по химия, която ще се организира през юли 2018 година в Чехия и Словакия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР