С четене на романа "Тютюн" от Димитър Димов на близо

...
С четене на романа "Тютюн" от Димитър Димов на близо
Коментари Харесай

С четене на Тютюн на 20 езика ще бъде отбелязан Европейският ден на езиците

С четене на романа "Тютюн " от Димитър Димов на близо 20 езика ще бъде маркиран Европейският ден на езиците през днешния ден от 17.30 ч. в къщата-музей на писателя в столичния кв. "Лозенец ", на ул. "Кръстьо Сарафов " 26, оповестяват уредниците от Националния книжовен музей.

Литературното четене на фрагменти от романа "Тютюн " ще бъде на български, френски, немски, испански, полски, чешки, гръцки, турски, румънски, хърватски, словенски, маджарски, съветски, украински, словашки, монголски, китайски, японски и други.
Преди това, от 10.00 до 17.00 ч., ще има занимания с възпитаници и студенти - сказка за преводите на романа на другите езици и за техните преводачи, образователно-развлекателна игра, четене на фрагменти от романа.

В програмата е също краткотрайна галерия с материали, свързани с преводите на "Тютюн " на непознати езици и с проучването на британски, френски, немски, испански и съветски език от Димитър Димов, заяви Българска телеграфна агенция. Посетителите ще могат да видят и коя е последната книга, останала недочетена при заминаването на писателя за Букурещ на 31 март 1966 година

През 2010 година Съветът на Европа, с поддръжката на Европейския съюз, афишира 26 септември за Европейски ден на езиците. Основни цели на отбелязването на този ден са да се разпространява богатото езиково и културно многообразие в Европа, да се насърчи проучването на непознати езици във всяка възраст за повишение на междукултурното съгласие, напомнят от екипа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР