С чествания в цялата страна България отбелязва 112-годишнината от обявяването

...
С чествания в цялата страна България отбелязва 112-годишнината от обявяването
Коментари Харесай

България отбелязва 112-годишнината от Независимостта

С празнувания в цялата страна България отбелязва 112-годишнината от оповестяването на Независимостта.

Традиционно център на тържествата е Велико Търново . На 22 септември 1908 година княз Фердинанд, министър-председателят Александър Малинов и други държавници се насочат към църквата „ Св. 40 мъченици “ в града, където прочитат и подписват манифеста, с който публично е отхвърлена зависимостта от Османската империя. Манифестът е написан от Малинов на гара Две могили, една от спирките за отмора по пътя към остарялата столица.

Тържествена света литургия бе отслужена в „ Св. 40 мъченици “. Пред храма е строена представителна рота, която чака освещаването на бойните флагове, осведоми bTV. По-късно шествието ще се оправи към крепостта „ Царевец “, където ще бъде повдигнат българският трикольор. Там, пред централния вход, към час по-рано ротата на НВУ „ Васил Левски “ направи празнична проява.

Проверка-заря с присъединяване на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева е от 19:30 ч. на площад „ Цар Асен Първи “. „ Нека помислим за постигнатото от България през последните 112 години и отпразнуваме в сърцата и душите си скъпото дело на строителите на Съвременна България “, написа Караянчева в профила си в обществената мрежа Фейсбук през днешния ден.

В Пловдив  днес се чака празнична гала на площад „ 22 септември “. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча на Александър Малинов, осведоми БНР.

С богата празнична стратегия Ямбол  ще означи годишнината от оповестяването на Независимостта. В честванията на община Тунджа ще се включи и президентът Румен Радев.

Честванията в  Сливен  ще стартират с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. Церемонията ще се състои от 11:00 ч. при спазване на противоепидемичните ограничения, а в 18:00 ч. ще се състои фолклорен концерт „ Отново дружно “ на Ансамбъла за национални песни и танци - Сливен. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР