С честото консумиране на морска храна, но и не само,

...
С честото консумиране на морска храна, но и не само,
Коментари Харесай

Според български учени човек може да погълне около една чаена лъжица пластмаса седмично

С честото изразходване на морска храна, само че и освен, за една седмица човек може да погълне към 5 грама микропластмаса или към една чаена лъжица. Това сочат данни от ново проучване на Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски “, взаимно с учени от Института по невробиология към Българска академия на науките, заяви bTV.

Тяхното изследване идва след редица планове през годините, касаещи черните и белите миди в Черно море, които в действителност са живият филтър на водите в моретата. Днес, в Деня на Земята, специалистите от град Шумен показват част от откритията си за БТВ с задачата да образоват, само че и да припомнят какъв брой значимо е да се грижим за себе си и за природата.

Още при започване на 2022 година се появява обява, която показва опити с човешка кръв. Оказва се, че в организма ни циркулират огромни количества микропластмаси. Според декана на факултета по естествени науки проф. Цветеслава Иванова микропластмасите са рискови и с времето могат да доведат до разнообразни болести, като някои от тях даже може да са незнайни за нас.

В шуменския университет вършат разбор на белите и черните миди, като втория тип е изключително присъщ за Черно море и мнозина обичат през топлите месеци да ги употребяват в компанията на прелестно пиво.

Резултатите от разбора обаче не са положителни, акцентира проф. Иванова: „ Оказва се, че в двата типа миди се съдържат обилни количества микропластмаси. Според Световната здравна организация (СЗО) главните количества микропластмаси в организма ни влизат главно от водата и потреблението на морски блага. Тоест хората, консумирайки морска храна, неизбежно ще се срещнат и към този момент са се срещнали с тези пластмаси “, добавя тя.

Интересен е моментът на пояснение кое кара мидите, рибите и въобще морските жители да се хранят с пластмаса. Вече споменахме, че мидите са филтър на водата, само че те едва ли ще заменят нормалната си диета с пластмасова.

„ Изследвания на съветски учени демонстрират нещо забавно – в действителност, пребивавайки в морето дълго време, пластмасовите частици всмукват по повърхността си хранителни субстанции – белтъци, въглехидрати. Това се маркира като храна и кара морските животни да се хранят с пластмаса “, изясни ученият от Шумен.

По думите ѝ в случай че приемем, че на седмица може да погълнем 5 грама микропластмаси, то, в случай че човек живее приблизително 79 години, за целия си витален цикъл може да изяде два контейнера цялостни с пластмаса догоре.

„ Защо е рискова тази микропластмаса? Опасна е, тъй като съгласно лекарите още с раждането на дребните деца всички биберони и шишета, които се употребяват за тяхното хранене, са на тази основа. Самият факт, че това към този момент попада и в организма на индивида и никой не знае до какво би довело в бъдеще, е доста рисково “, посочи още тя.

Учените насочат апел да се понижи използването на пластмаса във всекидневието. Както споделя проф. Иванова, тя се намира съвсем на всички места – в пастата за зъби, в козметиката, в производството на хартия и безспорно – в опаковките на стоките.

„ Обществото би трябвало съществено да се замисли за това какво ще се случи със Земята “, изясни декана на факултета по естествени науки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР