С част от предложението на здравното министерство за създаване на

...
С част от предложението на здравното министерство за създаване на
Коментари Харесай

Москов: Държавата иска да се отърве от здравеопазването

С част от предлагането на здравното министерство за основаване на частни фондове, които да се конкурират с НЗОК, страната бяга от отговорността си за системата на опазването на здравето. Това сподели пред bTV някогашният здравен министър и водач на " Консервативно обединяване на десницата " Петък Москов.

``
реклама
Вчера здравният министър Кирил Ананиев показа план за демонополизация на здравната каса, който ще даде опция на обезпечените жители да извират обезпечаване в частни фондове. Според този план, здравната вносна ще остане на нивото си от осем %, а всички нови фондове би трябвало да са набрали най-малко един милион лица, с цел да започват работа.

Според Москов, по този метод се размива въпросът за отговорността за системата на опазване на здравето.

" Отговорът, който дава страната е: Ние предлагаме страната да излезе от отговорността си и на нейно място отговорност да носят частни фондове. Пазарът носи отговорност за системата. Това е допустимо политическо решение ", разяснява някогашният министър.

Лидерът на КОП беше безапелационен, че НЗОК би трябвало да остане главният дирек на опазване на здравето в страната.

" Ако той се размени с частни фондове, отговнорността става анонимна ", аргументира се той.

По думите му, казусът не е в министър Ананиев, който имал предпочитание и воля за смяна, а във политическото болшинство за него.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР