С част от предложението на здравното министерство за създаване на

С част от предложението на здравното министерство за създаване на ...

Москов: Държавате иска да се отърве от здравеопазването.


С част от предложението на здравното министерство за създаване на частни фондове, които да се конкурират с НЗОК, държавата бяга от отговорността си за системата на здравеопазването. Това каза пред bTV бившият здравен министър и лидер на "Консервативно обединение на десницата" Петък Москов. Още по тематаЩе работи ли новият модел на здравно осигуряване? 15 юли 2019 12:0943BG здравеопазване: Демографска криза, безпаричие, а управлението?9 юли 2019 21:3715Медиците във Видин масово подават оставки1 юли 2019 19:1540

Вчера здравният министър Кирил Ананиев представи проект за демонополизация на здравната каса, който ще даде възможност на осигурените граждани да извират осигуряване в частни фондове. Според този проект, здравната вносна ще остане на равнището си от осем процента, а всички нови фондове трябва да са набрали поне един милион лица, за да стартират работа.

Според Москов, по този начин се размива въпросът за отговорността за системата на здравеопазване.

"Отговорът, който дава държавата е: Ние предлагаме държавата да излезе от отговорността си и на нейно място отговорност да носят частни фондове. Пазарът носи отговорност за системата. Това е възможно политическо решение", коментира бившият министър.

Лидерът на КОП беше категоричен, че НЗОК трябва да остане основният стълб на здравеопазване в държавата.

"Ако той се замени с частни фондове, отговнорността става анонимна", аргументира се той.

По думите му, проблемът не е в министър Ананиев, който имал желание и воля за промяна, а във политическото мнозинство за него.

 
По публикацията работи: Йордан Бързаков

Източник: dnes.bg