С богата програма от културни прояви в Монтана ще бъде

...
С богата програма от културни прояви в Монтана ще бъде
Коментари Харесай

Община Монтана празнува 131-ата годишнина от повторното обявяване на градския статут

С богата стратегия от културни прояви в Монтана ще бъде маркирана 131-ата годишнина от повторното оповестяване на градския статут, оповестиха от локалната администрация.
Първото събитие за празника ще е на 30 ноември, когато проф. доктор Петър Стоянович от института по история към Българска академия на науките ще показа своите две нови книги, отдадени на княз Фердинанд – „ Пътят към София “ (2021г.) и „ Фердинандеум “ (2022г.).
На 2 декември 1891 година със декрет княз Фердинанд афишира село Голяма Кутловица за град като му дава своето име Фердинанд. По-късно градът е преименуван на Михайловград, а през днешния ден носи античното си римско име Монтана, с което е прочут от 160 година след Христа и съгласно историческите източници тогава е бил предна цитадела на империята с към 25 000 души население, огромна част от които бойци.
В програмата за отбелязването на градския статут на 2 декември е очакван концерт „ Отражения “, който ще е първата изява на сцената на обновеното читалище „ Разум “ в града. В концерта ще взе участие Орлин Горанов, а също оркестърът на Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “ – Велико Търново с диригент Георги Патриков и солисти Теодора Петрова, Миряна Калушкова и Гергана Стоянова. На концерта ще прозвучат известни арии от мюзикъли и рок-опери, както и произведения на български композитори. На 2 декември ще бъдат запалени и светлините на новата коледна елха. Програмата ще продължи с концерти и изложения през целия месец декември и ще приключи с посрещането на новата година навън на централния площад „ Жеравица “ в Монтана.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР