С богата програма българите от румънския град Търговище отбелязаха празника

...
С богата програма българите от румънския град Търговище отбелязаха празника
Коментари Харесай

В румънския град Търговище празнуваха Конския Великден

С богата стратегия българите от румънския град Търговище означиха празника „ Конски Великден “ – денят, когато съгласно античния бит, българският градинар и неговия кон отиват на черква и получават благословията на свещеника, с цел да бъдат здрави през цялата година, предава Българска телеграфна агенция. 

Посланикът на България в Румъния Радко Влайков беше специфичен посетител на събитието, проведено от Асоциация „ Заедно “ на българите в Търговище и подкрепено от локалната община. „ Това е един от дните, които най-добре демонстрират връзката на българина със земята. Благодарен съм, че нашите патриоти тук, обединени от Асоциация „ Заедно “, способстват за културното завещание в района “, съобщи пред многолюдната аудитория дипломатът. 

„ Тази година имаме рекорден брой участници в празника. Важно е, че в този миг българската общественост, която е извънредно добре интегрирана в Търговище, съумява да резервира такива красиви традиции. Българи от дълго време живеят тук и имат изключителни културни обичаи, в това число кулинарни. Всички обичаме българска баница “, означи на собствен ред кметът на Търговище Кристиан Стан. 

Официалната делегация от българското посолство, представителите на локалната власт, поданици и посетители на града, пешком и с каруци се насочиха към храма „ Св. Нифон “ и се включиха в молебен за освещаване на специфични колачета " кончета ", и благославяне на конете, воден от храмовото духовенство, архиерейския наместник Мариус Стан и новия български духовник в Румъния Кирил Синев. 

След религиозната работа, църковните лица поръсиха със светена вода всички коне, които се включиха в самобитен церемониал, надпреварване и проява на дресировка. В оспорвана конкуренция, в която участваха 10 животни и техните стопани, състезанието за най-хубав кон завоюва Корлеоне. Главната атракция бяха дребната Мируна Мария и понито Бомбонел (Бомбончето).

Празникът приключи с едночасова фолклорна стратегия в постройката на Асоциация „ Заедно “ в квартал „ Матей Воевод “, където на една сцена за първи път се качиха фолклорни ансамбли на български общности от разнообразни румънски области – Извоареле (Телеорман), Брънещ (Илфов), Бълени (Дъмбовица) и Търговище (Дъмбовица). Те показаха четири български обичая, свързани с пролетта, които се пазят в Румъния – Зарезан, Кукери, Бобошака (Нощта на мироносите), Тудорица (Конски Великден).

Залата стана на крайници, когато изпълнителите слязоха от сцената, с цел да танцуват хорото " Бяла роза " измежду феновете и публиката. 

„ Съжалявам, че не знам стъпките, другояче щях да играя с вас. Днешното събитие е празник на българщината. Видяхме по какъв начин добре българите се вписват в румънския културен живот със своите обичаи “, означи посланикът на България в Румъния Радко Влайков, който получи почетен плакет за спомен. 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР