С бляскава церемония и концерт на открито АЕЦ „Козлодуй“ отбеляза

...
С бляскава церемония и концерт на открито АЕЦ „Козлодуй“ отбеляза
Коментари Харесай

Връчиха множество отличия на тържествената церемония за 45 години АЕЦ Козлодуй /снимки/

С блестяща гала и концерт навън АЕЦ „ Козлодуй “ означи 45 години от формалното си разкриване. Дом на енергетика събра голям брой сегашни и някогашни енергетици, сътрудници на централата от страната и чужбина, учени от разнообразни институции, общественици, представители на държавната власт. Официални посетители на събитието бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на районното развиване Петя Аврамова. На футуристичната сцена още в първите минути на формалната гала бяха презентирани главните достижения на АЕЦ „ Козлодуй” в 45 годишната й история:

– Произведени са над 625 милиона мегаватчаса по безвреден и щадящ природата начин;
– Осигурено е високо равнище на сигурност и надеждност;
– Спестено е отделянето на 744 милиона тона излъчвания въглероден диоксид;
– Само за интервала 2000 – 2019 година в държавния и общинския бюджет са импортирани над 5.5 милиарда лева.;
– Успешно е изпълнен голям размер от модернизации на съоръженията;
– Успешно е изпълнен стратегическият за бъдещето на българската енергетика план за продължение на периода на употреба на 5 и 6 блок;
– Успешно са изпълнени дейностите по плана за прекосяване към продължителна употреба на нараснала топлинна мощност;
– Формирано е експертно ядро от потвърдени професионалисти;
– 56% от работещите в централата са с висше образование;
– Установено е тясно съдействие с интернационалната нуклеарна общественост – Международната организация за атомна сила, Световната асоциация на нуклеарните оператори WANO и др.;
– Десетки инспекции на национални и международни организации и интернационалните задачи удостоверяват високото равнище на сигурност на АЕЦ „ Козлодуй”.

Веднага по-късно водещите на церемонията – актьорите Яна Маринова и Юлиан Вергов разчупиха със закачки атмосферата и поканиха на сцената изпълнителният шеф на АЕЦ Наско Михов, който връчи първия от поредицата грамоти и плакети на Милен Русев, който работи в централата през всичките 45 години и сега е енергетик в бранш Експлоатация на електрооборудване в ЕП-2. След него отличие получи и отрасловият министър Теменужка Петкова: „ Вече 45 години АЕЦ „ Козлодуй “ е стожерът на българската електроенергетика. Това е централата, която обезпечава чиста сила на налични цени. Това е централата, която подсигурява енергийната сигурност както на нашата страна, по този начин и в района. Нито един управнически приоритет и нито едни положителни резултати не могат да бъдат реализирани в случай че ви нямаше всички вас. Затова, скъпи сътрудници, реверанс пред вас, през вашата работа. Използвам случая да благодаря и на нашите сътрудници от „ Росатом “, с които имаме прелестен разговор през всичките тези 45 години и че вървяхме по този път дружно, сигурна съм, че това ще бъде по този начин и през идващите години. В умозаключение бих желала да се обърна към младежите – да ги прикани да извърнат своя взор към нуклеарната енергетика, тъй като тя има бъдеще “. Отличие получиха още Агенцията за нуклеарно контролиране в лицето на нейния ръководител Лъчезар Костов, изпълнителният шеф на БЕХ и ръководител на СД на АЕЦ „ Козлодуй “ Жаклен Коен.
Церемонията по награждаването беше прекратена от формалната презентация на музикалния клип, в осъществяване на управителния състав и енергетиците на атомната електроцентрала – „ Усмивка за теб “, който провокира необятен публичен отзив. За него министърът на енергетиката разяснява пред публицисти следното: „ Аз мисля, че този клип цели да покаже, че в централата в действителност работят едни естествени, земни хора, които умеят и да работят един високо софтуерен, един високо виновен труд, и в това време умеят и да се веселят. Аз преглеждам този клип като една усмивка към всички нас и считам, че няма нищо неприятно в това. На мен ми хареса. Колкото до изхарчените за него средства значимото е да е спазен закона, да са съобразени всички условия във връзка с законодателството в региона на публичните поръчки и в случай че това е спазена не виждам някаква основна драма, каквато в действителност се пробваха някои сътрудници да показват “. Тя разяснява пред медиите и визията си за развиването на плана за създаване на нова нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “: „ Разбира се, има капацитет за развиване на всеки един план, само че както знаете, към сегашния миг е в ход процедура по желание на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “. Знаете, че ние разполагаме с съоръжение, което е наша благосъстоятелност, ние го платихме преди три години, имаме площадка, която е лицензирана, имаме построена нужната инфраструктура. Стартира процедурата, която е обществена, транспарантна и дано да забележим какъв ще бъде ползата на показалите предпочитание за стратегически вложител и за присъединяване в този план и тогава ще решим “
На сцената на Дом на енергетика оценки получиха по-късно всички шефове на АЕЦ в годините обратно, като част от тях – Красимир Николов, Йордан Йорданов, Иван Генов и Иван Андреев – не участваха персонално с цел да си получат плакетите.
Почетни награди бяха връчени още на ветераните от АЕЦ, на партньорските организации и компании, на хората от научните среди в България и чужбина.
Всичко протичащо се в залата беше предавано в действително време на особено построена стена зад Дома на енергетика, където незабавно след тържествената част рожденият ден на АЕЦ продължи с концерт на група БТР и Джон Лоутън.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР