С блясък и големи изненади се очаква да започне 78-ото

...
С блясък и големи изненади се очаква да започне 78-ото
Коментари Харесай

Очаква се 78-ото издание на филмовия фестивал Мостра Венеция

С искра и огромни изненади се чака да стартира 78-ото издание на форума " Мостра Венеция ". Престижният фестивал ще се състои в интервала от 1-ви до 11-и септември, а покана за председателство на журито " Венециански дни " за режисьорско майсторство са получили българските режисьорки Весела Казакова и Мина Милева.

Организаторите на най-стария интернационален кино фестивал показаха тазгодишните участници в конкуренцията. Фаворитите за премията " Златен лъв " в влиятелния конгрес са " Кучешка мощ " на Джейн Кемпиън и " Паралелни майки " на испанския режисьор Педро Алмодовар. С тях се състезава игралният филм " Спенсър ", който споделя за брака на принцеса Даяна с принц Чарлз през погледа на чилийския режисьор Пабло Ларайн.

Председател на журито за огромния приз е режисьорът на " Паразит " - Пон Джун-Хо. В избора за най-хубав филм се включва носителката на Оскар Клои Жао, както и румънският документалист Александър Нанау.
Допълнително ще бъдат прожектирани 9 произведения, измежду които премиерата на дълго чакания " Дюн ".

На конференция шефът на интернационалния фестивал изрази задоволството си от положителното качество на продукциите.

" Ще го кажа напряко. Бяхме сюрпризирани от качеството на филмите. То е по-високо от нормалното. Изглежда пандемията подтиква творчеството ", сподели Алберто Барбера.

На фона на възходящия брой инфектирани с ковид, уредниците са взели решение фестивалът да резервира ограничаващите ограничения от предходното си издание. Кино салоните ще останат с стеснен потенциал, а посетителите ще би трябвало да показват документ за имунизация или отрицателен PCR тест.

Автор: Росен Цаковски
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР