С близо 50% ще се увеличи издръжката на едно дете

...
С близо 50% ще се увеличи издръжката на едно дете
Коментари Харесай

Близо 6000 лв. издръжка за дете в Центровете за специална образователна подкрепа

С близо 50% ще се усили издръжката на едно дете в Центровете за специфична просветителна поддръжка и ще стане към 6000 лева Това сподели през днешния ден просветният министър Красимир Вълчев на Национална работна среща с учителите и експертите от тези центрове. Така ще има опция да се усилят в допълнение и заплатите на хората, които работят с децата със специфични просветителни потребности.

Преди година Центровете за специфична просветителна поддръжка замениха старите помощни учебни заведения. Идеята на новия закон за учебното обучение е децата със специфични потребности да бъдат записвани в общообразователни учебни заведения, откъдето да получават уверение за приключен клас, а в това време да им се обезпечава профилирана помощ и да прекарват деня в Центровете.

Емилия Тодорова е майка на дете с аутизъм от Плевен. Синът й е в първи клас в подобен Център.
Емилия Тодорова: Моето дете за месец и половина съумя да се научи да държи молив, да написа, това което аз просто не го имах вяра. Там се работи с тези деца, само че това са пет деца в клас, на тях може да им се обърне доста внимание.
В общообразователните учебни заведения въпреки всичко тези деца могат да посещават по-леките часове - музика, изобразяване, физкултура. В страната Центровете са 43, в тях учат общо 2900 деца. Нужни са обаче още средства - за превоз, за съоръжение, за експерти.
Венета Ал- Шериф, ръководител на Националната асоциация на работещите в Центровете за специфична просветителна поддръжка: Необходимостта от терапевти и от специфични учители е все по-голяма.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Ще увеличим спомагателното заплащане, което получават експертите в тези центрове, тъй като при равни други условия в тях се работи по-трудно с децата.
Това ще стане като в новия бюджет Единния разходен стандарт за дете в подобен център ще се усили с близо 2000 лева и ще стане към 6000. Общо 3 млн. лева повече са планувани за центровете следващата година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР