С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците

...
С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците
Коментари Харесай

К-19 с пореден жесток удар по икономиката ни

С близо 370 милиона евро по-малко са преводите от сънародниците ни зад граница към техните фамилии.

Сметката е на база данните на Българската национална банка. Докато за първите шест месеца на предходната година постъпленията от чужбина са били малко над 636 милиона евро, то равносметката за същия интервал на тази година е едвам 266 млн.

Как коронакризата се отразява на паричните потоци към и за България и ще промени ли генерално ситуацията? Темата разяснява основният икономист на Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов.

„ Намалялата стойност на преводите ще се отрази на българската стопанска система. За семействата, които получават постоянно настоящи прехвърляния – това ще сериозен удар върху прихода.

Част от семействата употребяват спестявания, насъбрани по този метод за по-сериозни покупки – на жилища, лекуване. Това обаче краткосрочно не е фатално”, съобщи специалистът.

Според него, в случай че рецесията туризмът в Европа остане в рецесия и се резервира спадът на туристи, ще изчезнат сезонните работни места. „ Ще има по-малка нужда от работна ръка, изключително от по-бедни страни като България”, добави Лъчезар Богданов.

Той предвижда, че коронакризата ще се трансформира в катализатор на съществени промени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР