С близо 300 млн. лв годишно се ощетява държавният бюджет

...
С близо 300 млн. лв годишно се ощетява държавният бюджет
Коментари Харесай

НАП с нови мерки срещу криенето на оборот от търговските обекти

С близо 300 млн. лева годишно се ощетява държавният бюджет от продажбите, които не се регистрират към Национална агенция за приходите. С влизането в действие на измененията в Наредба 18, която касае компаниите, приемащи заплащания в брой или с карта, Приходната организация цели да прекрати загубите за фиска. Темата беше разисквана на семинар в Пловдив, на който бяха разяснени измененията, свързани с отчитане на продажбите в комерсиалните обекти.

Пловдив

В Пловдив специалисти на Агенцията за приходите обясниха пред представители на бизнеса, счетоводители и софтуерни експерти главните промени в Наредбата.
Росен Бъчваров- представител на Националната организация за приходите: Те най-общо казано, изискват всеки един програмен продукт, който се употребява в комерсиалния обект да не разрешава да се краде, да не разрешава да се укрива оборот и настрана от това вкарва опция всеки жител, който има мобилното приложение на Национална агенция за приходите в джоба си да сканира всяка една касова записка и по-скоро нейния QR код и да види дали тази записка е същинска.
Около 300 000 фискални устройства у нас към този момент дават отговор на новите условия. Промените би трябвало да бъдат въведени до края на януари 2020 година
Росен Бъчваров- представител на Националната организация за приходите: Задачата на търговците е релативно по-лесна, тъй като това, което те би трябвало да създадат е да се свържат с производителя на програмен продукт. От производителя пък се чака да направи софтуера подобен, че да не разрешава операции, да го записва в Национална агенция за приходите.
С новите условия всяка касова записка ще се изпраща в границите на 5 минути към сървърите на Приходната организация, а оборотът ще бъде детайлно разказан. До момента тази информация е постъпвала един път месечно.

Според присъстващите на срещата в Пловдив обаче, към момента има въпросителни към наредбата.
Елена Лесова- счетоводител: Възникват въпроси, на които няма съответни отговори, което допуска да бъдат неточни и дейностите на бизнеса в множеството случаи, което пък от своя страна ще води до налагане на по-големи санкции. Филип Йовчев- представител на компания за програмен продукт: Бизнесът може би не е подготвен за това нещо, прави се една огромна крачка, само че въпреки всичко би трябвало да бъде направено съгласно мен това, с цел да може да се основат някакви регламенти.
Електронните магазини също ще регистрират оборотите си пред Национална агенция за приходите, откакто измененията влязат в действие. Разяснителни семинари на Агенцията за приходите предстоят във Велико Търново, Варна и София.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР