С близо 160 000 лева е глобила Солвей соди“ варненската

...
С близо 160 000 лева е глобила Солвей соди“ варненската
Коментари Харесай

Девненски завод глобен с близо 160 000 лева заради замърсявания

С близо 160 000 лв. е глобила „ Солвей соди “ варненската екоинспекция поради наднормени замърсявания на атмосферния въздух от Топлоелектрическа централа „ Девен “, който обезпечава топлоенергията, нужна за производството на калцинирана сода в химическия цех. Това излиза наяве от доклада на контролната активност на РИОСВ-Варна за месец април, който бе качен в късния следобяд на формалния уебсайт на държавната институция наред с отчетите за месеците март, май и юни, осведомят от Община Девня.

От документа e видно, че инспекцията е наложила две имуществени наказания на промишления замърсител, които се базират на данните от личния екологичен мониторинг на топлоцентралата за 2017 година.

От общ комин № 1 са позволени превишения по индикаторите „ прахуляк “, „ серен диоксид “, „ азотни оксиди “ и „ въглероден оксид “. За тях на „ Солвей соди “ АД е наложена имуществена глоба в размер на 80 155 лв..

Това, което прави усещане обаче, е, че наднормени замърсявания на атмосферния въздух има и при употребата на шумно рекламирания казан на циркулиращ кипящ пласт, чиято технология на създаване съгласно компанията производител покрива най-високите интернационалните и европейски екологични стандарти.

Топлоелектрическа централа „ Девен “ разполага с общо два котела на циркулиращ кипящ пласт, като от отчета на Регионална инспекция за опазване на околната среда не излиза наяве при кой от тях е позволено превишение на допустимите излъчвания. Уточнява се единствено, че замърсяването е по индикаторите „ прахуляк “ и „ серен диоксид “, поради което операторът е санкциониран с още 78 574 лв..

От Регионална инспекция за опазване на околната среда не са счели за нужно да осведомят обществеността какви са стойностите на записаните превишения на следените замърсители, нито през кои месеци на 2017 година са станали те. Факт е обаче, че намиращата се на над 10 километра автоматизирана измервателна станция „ Изворите “ в кв. „ Река Девня “ е отчитала единствено превишения на фини прахови частици под 10 микрона и нито вендъж не е засякла наднормени равнища на серен диоксид, азотни оксиди и въглероден оксид, каквито обективно са регистрирани от системата за личен екологичен мониторинг на „ Солвей соди “.

За позволените замърсявания над валидираните равнища предприятието ще заплати общо 158 729 лв., от които по сметката на Община Девня са преведени 129 608 лв.. Тези средства общинската администрация ще изразходва за екологични действия и закупуване на лична инсталация за емисионен надзор. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР