С близо 120 млн. лева подпомагат земеделските стопани у нас

...
С близо 120 млн. лева подпомагат земеделските стопани у нас
Коментари Харесай

120 млн. лева получават родните земеделци заради коронавируса

С близо 120 млн. лв. подкрепят земеделските стопани у нас по мярката Covid-19 на Програмата за развиване на селските региони 2014 - 2020 година

От държавното управление показват, че програмирането на изключителната мярка е станало допустимо по самодейност на страната ни, която е била подкрепена при преговорния развой от всички страни членки на Европейски Съюз и след одобрение на осмо изменение на ПРСР от държавното управление. Целта е да се понижат отрицателните последствия за българските производители, провокирани от пандемията.

Осигуряването на целевото финансиране ще обезпечи непрекъснатост на стопанската активност на аграрни стопани,както и на дребните и междинни предприятия. Подпомагането е създадено в три подмерки и ще се дава под формата на еднократно заплащане.

Подмярка COVID-1 обгръща следните браншове - " Плодове и зеленчуци ", " Маслодайна роза " " Винени лозя ", " Декоративни растения ", " Животновъдство " и " Пчеларство ". Размерът на помощта зависи от типа на стопанството.

Подмярка COVID-2 е предопределена за всички останали в региона на растениевъдството, свиневъдството и птицевъдството. Плащането по нея е 30 лева за едно заето лице в стопанство, отглеждащо селскостопански култури отвън допустимите за COVID-1.

За свиневъдите - за едно заето лице в земеделско стопанство, ставката е 245 лева Тази за едно лице е земеделско стопанство, отглеждащо птици, е 430 лева Таванът на финансова помощ за земеделските стопани по подмерките Covid -1 и Covid-2 е 7000 евро на един претендент.

Подмярка COVID-3 включва подкрепяне на дребните и междинни предприятия, преработващи първична земеделска продукция отвън обсега на Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " 2014-2020.

Компенсацията е изчислена в два различни разновидността, като бенефициентът избира по кой да кандидатства. Първият е 5% от заявените доходи от реализацията на модифицираната продукция за 2019 година, при изискване че има 20% спад на приходите за 4 месеца през 2020 година, или 270 лева на едно заето лице. Таванът на финансова помощ за предприятията по подмярка COVID-3 е до 50 000 евро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР