С близо 100 000 лева е ощетена държавата заради груби

...
С близо 100 000 лева е ощетена държавата заради груби
Коментари Харесай

Груби нарушения при ремонта на мемориала на Ботев в Калофер

С близо 100 000 лв. е ощетена страната поради груби нарушавания при ремонта на мемориалния комплекс " Христо Ботев " в Калофер , оповестява bTV, базирайки се на отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия.

След сигнал от преди 3 години на някогашния кмет на Калофер Румен Стоянов за окаяното положение на паметника са били отпуснати 300 000 лв. за възобновяване му.

Градоначалникът на Карлово Емил Кабаиванов посочи, че претенциите в отчета са към изпълнителя на поръчката, а не към общината. По негови думи отговорността за подписаните актове е на надзорника и на инвеститорския надзор , които са служебни лица.

Бившият кмет Румен Стоянов съобщи, че още преди време жители са алармирали за некачествения ремонт. Тогава е последвал градски съвет дружно със строителния механик, на който изпълнителят е оповестил, че употребяваните материали са качествени.
 Карлово и Калофер се съдят поради монумент на Ботев
Карлово и Калофер се съдят поради монумент на Ботев

Разменят си обвинявания за фалшив ремонт и клюка

Кабаиванов обаче отхвърли сигнали от страна на някогашния кмет на Калофер да са постъпвали по време на строителството , както и 10 месеца след приключването му. Едва по-късно стартират докладни до община Карлово, а тя подава писма до компанията реализатор.

Кабаиванов уточни, че в случай че има финансови искания, откакто отчетът стане финален, общината би трябвало да изиска разликата в сумата. След това би трябвало да преведе средствата в кметство Калофер. В момента обаче процедурата се апелира.

Кметът на Карлово изясни, че компанията носи отговорност за ремонта 10 години. Това значи, че остават 7 години и половина, в които би трябвало да извършва отговорностите по подписания контракт.

Докладът на финансовата ревизия към този момент е предаден на прокуратурата и се чака решение от нейна страна.
 Паметникът на Ботев край Калофер се разрушава
Паметникът на Ботев край Калофер се разрушава

Опасно свлачище заплашва да срути паметника
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР