С близо 10% ще поскъпна жилищата в София за цялата

...
С близо 10% ще поскъпна жилищата в София за цялата
Коментари Харесай

С колко ще поскъпнат жилищата в София

С близо 10% ще нарастна жилищата в София за цялата 2021 година Броят на покупко-продажбите ще регистрира растеж от 30%. „ Тези резултати надвишиха упованията ни за по-умерен растеж на цените, само че би трябвало да се регистрира и възходящата инфлация, която изяжда част от постигнатия напредък и в действително изражение цените в действителност ще завършат с към 5% растеж за 2021 година “, споделя Полина Стойкова MRICS, изпълнителен шеф на BULGARIAN PROPERTIES.

Лихвените проценти по жилищните заеми в лв., които са 96% от изтеглените жилищни заеми, не престават да спадат и към месец септември са на приблизително равнище 2.68% по данни на Българска народна банка. „ Това обуславя и огромното търсене на заеми и рекордния растеж, който жилищното кредитиране бележи – с близо 40% на годишна база за първите 9 месеца на годината по данни на централната банка “, добавя Стойкова.

Издадените нови разрешителни за градеж на жилищни здания в София за полугодието са 498 при 437 за първото полугодие на 2020 година и 450 за първата половина на 2019 година, преди пандемията. Т.е. имаме известно ускорение на размера на вадените разрешителни, само че цялостното чувство е за по-бавно излизане на плановете на пазара. „ Това може да се дължи и на изчакване от страна на вложителите поради възходящите цени на материалите, с цел да могат да ценообразуват съответно новите си планове “, разясняват от организацията.

За поредна година новото строителство продължава да бъде желано от купувачите и да съставлява главен дял от покупките на жилища в столицата, която е водач в продажбата на парцели ново строителство.

Сделки не престават да се подписват интензивно от най-ранен стадий на създаване, защото с напредъка на строителството опциите за избор стават по-ограничени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР